Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Március 18. 11:42, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A 13 ezret is meghaladja a Sanghajban és környékén lévő folyókból kihalászott döglött sertések száma

A 13 ezret is meghaladja a Sanghajban és környékén lévő folyókból kihalászott döglött sertések száma

Már a 13 ezret is meghaladja a Sanghajban és a város környéki folyókból kihalászott döglött sertések száma, amely napról napra nő, a tetemek pontos eredete még mindig nem tisztázott.

A kínai állami média beszámolója szerint Sanghaj fő folyójából, a kelet-kínai metropoliszt kettészelő Huangpu folyóból az elmúlt másfél hétben összesen 9500, a környező folyókból pedig több mint 3600 döglött sertés tetemét halászták eddig ki a hatóságok. Az elpusztult állatok származási helye továbbra sem tisztázott, a rendőrség jelenleg is nagy erőkkel nyomoz az ügyben.
Mindezidáig egy sertéstelep ismerte el, hogy a folyóba dobással szabadult meg a korábban betegségben elhullott disznótetemektől. A kínai központi televízió, a CCTV riportja szerint ez általános gyakorlat a vidéki területeken. Helyi híradások szerint még a mostaninál is több disznótetemet találhatnak a vizekben, mivel a Sanghaj felett fekvő Csiahszing városban az év eleje óta mintegy 70 ezer állat pusztult el a kezdetleges tenyésztési módszerek és a szélsőséges időjárás miatt. Azt a helyiek ugyanakkor tagadták, hogy az állatokat valamilyen járvány tizedelné.
A vízügyi hatóságok a múlt héten arról adtak tájékoztatást, hogy vizsgálataik egy sertésekre halálos, emberekre viszont nem átterjedő vírust, az úgynevezett sertés circovírust (porcine circovirus, PVC) mutatták ki a vízben. Minden más teszt - így a sertésinfluenzára, a száj- és körömfájásra és a járványos hasmenésre vonatkozó is - negatív eredményt hozott.
A sanghaji vízügyi hatóságok igyekeznek megnyugtatni a lakosságot, mondván, az eset nem befolyásolta a helyi ivóvíz minőségét, a kihalászott sertések húsának értékesítését elkerülendő pedig rendszeresen ellenőrzik a helyi piacokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.