Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2012. Április 27. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A gyermekkori erőszak, bántalmazás annyira mély hatással, traumával van az illetőre, hogy még a DNS-ét is megváltoztatja úgy, hogy genetikai állománya évekkel idősebbnek tűnik tényleges életkoránál.

Állítják az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Azoknak a tízéves gyerekeknek a DNS-ében, akiket már korábban bántalmaztak a szakemberek, olyan kopásokat figyeltek meg, amelyek normális esetben az öregedés jelei.

A vizsgálat keretében a szakemberek a gyerekeket 5,7 és 10 éves korukban vizsgálták meg, s rövidebb telomérákat találtak azok DNS-ében, akik bántalmazásnak voltak kitéve. „Ez az első eset, amikor rámutattunk, hogy a telomérák gyors ütemben rövidülhetnek akár fiatal korban is, ha a gyereket stressz éri' – mondta Idan Shalev, az egyetem kutatója.

A telomérák a kromoszómák végét lezáró DNS szakaszok, amelyek megvédik a DNS szálat a felbomlástól. Amikor pedig a teloméra sérül vagy megrövidül, a sejtek kettéosztódásának lehetősége is csökken. Tehát a rövidebb telomérák különböző betegségekkel köthetőek össze, mint a szívbetegség, demencia és bizonyos daganatos megbetegedések. A tanulmányról a canada.com számol be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 09:53, szerda | Belföld

Hét év nemzetközi hajsza, két brutális rabló rendőrkézen

110 millió forint értékű zsákmánnyal távoztak az elkövetők egy terézvárosi luxusóra-szaküzletből 2014-ben, miután az alkalmazottakat olyan súlyosan bántalmazták, hogy egyikük életveszélyesen megsérült.

2021. Szeptember 22. 08:42, szerda | Belföld

Űrcentrumot alapított az ELTE, űrtudományi képzés is indul

Asztrofizikai és űrtudományi centrumot alapított az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara (TTK), amely az asztrofizikai, csillagászati és űrtudományi kutatásokat hivatott összehangolni és koordinálni.

2021. Szeptember 22. 08:00, szerda | Belföld

…pont, amikor kimászott az ablakon

A rendőrök tetten érték azt a férfit, aki betört egy családi házba Ózdon.

2021. Szeptember 22. 06:00, szerda | Belföld

Elítélték a férfit, aki két nőt próbált megerőszakolni

Öt év börtönre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy férfit, aki 2018 áprilisában és októberében is nemi erőszakot akart elkövetni - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya kedden az MTI-t.