Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2012. Május 25. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A barkácsáruházak terjesztik a legtöbb reklámújságot

A barkácsáruházak terjesztik a legtöbb reklámújságot

A piacon immár kilenc éve működő és folyamatosan bővülő GfK Leaflet Monitor a kereskedők számára biztosít a hatékony tervezéshez és elemzéshez szükséges naprakész adatokat.

A folyamatos piacfigyelés legfrissebb eredményei szerint kevesebb azon csatornák száma, akik aktivitásukat növelték az év első négy hónapjában. A tudatosan vásárló háztartások számára azonban egyre inkább támogatást jelentő akciós újságok terjedelme cserébe legtöbbjüknél nőtt.

Egyre kevesebb azok száma, akik negatívan nyilatkoznak az időről időre postaládájukba kerülő – a köznyelvben tévesen hol szórólapnak, hol katalógusnak nevezett – leafletekről. Az elmúlt években végigsöprő gazdasági válság árérzékennyé tette a vásárlókat, ami arra ösztönözte a jellemzően kis-, de nagykereskedelmi láncokat is, hogy mindent megtegyenek a végfelhasználó elérését célzó kommunikációjukban, minek eredményeképpen egyre több és több kereskedelmi lánc leafletje jut el a háztartásokhoz. A gazdasági válság azonban csak az egyik oka az árversenynek, hiszen az elmúlt időszakban kampányok sora hívja fel a tudatos és költséghatékony vásárlás fontosságára a háztartások figyelmét, aminek továbbra is az egyik legjobb segédeszköze az akciós újság.

A piacon immáron kilenc éve megszakítás nélkül működő GfK Leaflet Monitor adatai valamennyi élelmiszer kereskedelmi láncra és napi fogyasztási cikkre, valamint non-food kategóriára elérhetők, akár évekre visszamenőleg is biztonsággal lehet keresni a pontos adatbázisban. Ezen adatok szerint összességében az elmúlt évben a kiadott leafletek számában némi csökkenés tapasztalható.

A legfrissebb adatok szerint 2012 első négy hónapjában enyhén nőtt például – a 2011-es 35 darabról 37 darabra – a barkácsáruházak által kiadott, országosan érvényes leafletek száma. Hasonló növekedést mutatnak a hazai kiskereskedelmi láncok leaflet-aktivitási adatai is: míg tavaly az első négy hónapban 15, idén 19 kiadott leaflet megjelenését mérte az információkat a begyűjtött leafletekből adatbázist képezve feldolgozó és azokat 24 óránként a felhasználókhoz eljuttató Leaflet Monitor.

Bár a kiadott leafletek száma egyes csatornák esetében enyhén mérséklődött, valódi piaci visszaesés – például a C+C csatornát vizsgálva – nem történt, mert eközben az akciós kiadványok átlagos oldalszáma 31-ről 33-ra nőtt. Hasonló vizsgálat alapján a diszkont csatorna esetében az látszik, hogy a megjelenített termékek száma nőtt (7080-ről 7400 fölé), egyben nőtt az egyes leafletek átlagos oldalszáma is. A hipermarket és a szupermarket csatornákban átlagosan 2 oldallal nőtt egy-egy akciós újság terjedelme, miközben a kiadott leafletek száma jelentősen csökkent.

Az elektroshopok és a drogériák szintén kevesebb újságot adtak ki a vizsgált időszakban, gyakorlatilag 2010-től folyamatos csökkenés tapasztalható, emellett viszont átlagosan egy oldallal növelték oldalszámukat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 09:03, szombat | Belföld

Leszerelték és letartóztatták a terhes nőt megerőszakolni akaró katonát

Elrendelte a letartóztatását a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa annak a férfinek, aki hétfőn megtámadott egy várandós nőt Miskolcon - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t.

2022. Június 25. 07:43, szombat | Belföld

Medvét láttak a Bükkben

Medvét észleltek a Bükkben a napokban, az állatot egy vadkamera is rögzítette.

2022. Június 25. 06:00, szombat | Belföld

A kormány elkötelezett a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása mellett

A kormány elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák - mondta a technológiai és ipari miniszter pénteken Pakson.

2022. Június 25. 05:00, szombat | Belföld

Mol elnök-vezérigazgató: bizonyos korlátozásokat időnként be kell vezetni

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiség és technikai okok miatt volt szükség a Mol töltőállomásain bevezetett korlátozásra.