Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 11. 08:25, szerda | Belföld

A BIO növények évét hirdették meg 2020-ra „A Legszebb Konyhakertek” program keretében

A BIO növények évét hirdették meg 2020-ra „A Legszebb Konyhakertek” program keretében

Egyre népszerűbb a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program, amely az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti. A cél többek között az, hogy az új generációk is átvegyék az évszázadok során összegyűlt tudást.

Tarpataki Tamás, az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a program fontos küldetésének értékelte, hogy minden generációt megszólít, külön figyelmet szentelve a gyermekeknek.

A program célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás.

"A generációk közötti tudásátadásnak köszönhetően eddig összesen közel negyvenezer 20 év alatti fiatal mutatta meg az általa megművelt konyhakertet. A program az elmúlt évek alatt egyre többeket szólított meg." - mondta az államtitkár.
A közösségi kategória létrehozásával az óvodák, általános és középiskolák, egyesületek, lakóközösségek, idősotthonok, szociális szövetkezetek, önkormányzatok konyhakertjeit, gyümölcsöseit is értékelhette a zsűri.

A legszebb konyhakertek program 2013 óta országossá szélesedett, amely minden évben egy speciális témát is zászlajára tűz: korábban többek között madárbarát és rovarbarát módon történő kialakításra, a gyógy- és fűszernövények hasznosságára, a termőföld védelmére irányította a figyelmet. A 2019-es év kiemelt témája pedig a tájjellegű, a régi, a saját megőrzésű fajták termesztése volt.

Kovács Szilvia programigazgató, ötletgazda, Karcag város alpolgármestere az ünnepségen bejelentette:

"a legszebb konyhakertek programban részt vevőknek köszönhetően folyamatosan nő a megművelt területek nagysága, idén már 174 hektáron kertészkedtek, 2013 és 2019 között összesen 24 198 kertet mentettek meg."
A programigazgató a következő évre is meghirdette a legszebb konyhakertek programot, amelynek kiemelt témája a biodiverzitás lesz. Jövőre a sokszínű, sokféle, gyógy- és fűszernövényt, vadvirágot, akár gyomot és a kiskertekhez tartozó, a növényekkel együtt élő rovarokat, bogarakat is bemutató pályázatokat várják.

Forrás: MTI; elobolygonk.hu

Fotó: pixabay.hu - agrotrend.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.