Városlista
2024. október 20, vasárnap - Vendel

Hírek

2024. Október 20. 09:12, vasárnap | Helyi

A Bosch és a Richter Gedeon ipari innovációs díját nyerte két győri egyetemista

A Bosch és a Richter Gedeon ipari innovációs díját nyerte két győri egyetemista

Olyan, mesterségesintelligencia-modellekre épülő megoldást fejlesztett ki a győri Széchenyi Egyetem két hallgatója, Lőrincz Fanni és Szőnyi Balázs, amellyel a felhasználó úgy tud beszélgetni, mint egy élő emberrel.

Céljuk elsősorban a társadalmilag elszigetelődött emberek és a pszichés betegségekkel élők segítése, valamint az ilyen betegségek kialakulásának megelőzése volt. Alkalmazásukkal nemrégiben elnyerték a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjat.

Két jelentős feltaláló, Robert Bosch és Richter Gedeon 11 év eltéréssel, de azonos napon, születtek, és innovációikkal tették jobbá a világot. A magyarországi Bosch Csoport és a Richter Gedeon Nyrt. ennek apropóján gondolta úgy, hogy megrendezi BoschxRichter Innovátorok Napját, melynek fókuszában idén a Z generáció állt. Az eseményen adták át a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjat, melyet három pályázat érdemelt ki „Egészségügy” és „Mobilitás” területeken. Az Egészségügy terület csapat kategóriájának díját a Széchenyi István Egyetem két hallgatójának, a gazdálkodás és menedzsment szakos Lőrincz Fanninak, valamint a mechatronikai mérnök hallgató Szőnyi Balázsnak ítéltek oda „Mesterséges intelligenciával a pszichés betegségek ellen” című kutatás-fejlesztésükért. Mindketten az intézmény Járműipari Kutatóközpontjában is tevékenykednek.

„Fejlesztésünk ötletét az adta, hogy családomban női ágon generációról generációra előfordul a demencia és az agysorvadás. Az ilyen betegségekben szenvedők gyakran egyre inkább elszigetelődnek, ami súlyosan befolyásolja életminőségüket. Ezen problémák kezelésére pszichiáterekkel, pszichológusokkal és más szakorvosokkal együttműködve létrehoztunk egy innovatív megoldást, amely a társas kapcsolatok élményét kínálja számukra – fejtette ki Szőnyi Balázs. – Célunk, hogy egyszerűen nyomon követhetővé tegyük és javítsuk a betegek kognitív képességeit, memóriáját és általában életminőségét. Egyúttal segíteni szeretnénk azoknak is, akik hosszú időt töltenek egyedül vagy társadalmilag izolálódtak. A termékünket már kipróbáló felhasználók rendkívül kedvezően fogadták a megoldást. Különösen örömteli számunkra, hogy nagymamám is használja ezt a rendszert, és az ő esetében tapasztalt pozitív változások egyértelműen visszaigazolják, hogy fejlesztésünk valóban hasznos és értékes.”

Maga az innováció egy olyan, mobiltelefonon és különböző digitális eszközökön működő megoldás, amellyel a felhasználó természetes módon képes kommunikálni. Kialakításának köszönhetően használatához egyáltalán nem szükséges előzetes tudás. A mesterségesintelligencia-modellekre épülő alkalmazás egyrészt témáival idomul „partnere” érdeklődési köréhez, sőt képes a beszélgetésébe beleszőni akár a legfrissebb híreket is. Másrészt a társalgások során folyamatosan elemzi az elhangzott mondatok minőségét és összetételét, a legapróbb eltéréseket és változásokat keresve. Mindebből képes következtetni pszichés betegségek megjelenésére vagy súlyosbodására, de hozzá is járul ezek megelőzéséhez, mert a folyamatos társas interakció, az agyi aktvitások serkentése mind ezt segíti.

Mint Lőrincz Fanni elmondta: megoldásuk az így nyert adatokat könnyen érthető grafikonokon jeleníti meg, valamint automatikusan heti jelentéseket készít. Hozzátette: olyan funkciót is kifejlesztettek, amivel emlékeztető állítható be például gyógyszerek bevételének idejéről, amire az alkalmazás a beszélgetés közben nem csupán figyelmezteti a felhasználót, de annak megtörténtére is következtet.

„Megoldásunk nem helyettesíteni kívánja a társas kapcsolatokat, hanem kiegészítő lehetőséget jelenthet azok számára, akik nem tudnak mindennap interakcióba lépni ismerőseikkel és szeretteikkel“ – fűzte hozzá.

Szőnyi Balázsnak és Lőrincz Fanninak további tervei is vannak, miként tegyék jobbá az alkalmazást. Szeretnének szinkronszínészeket bevonni a hangmodellek fejlesztésébe, hogy már egy ismert hanggal tudjanak a felhasználók kommunikálni, ami közvetlenebb élményt nyújtana számukra.

A két fiatal bízik abban, hogy innovációjukból a jövőben sokakat segítő szolgáltatás válhat, hozzájárulva a pszichés betegségek kialakulásának megelőzéséhez és a betegek állapotának javulásához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 20. 08:12, vasárnap | Helyi

Mégis, kinek az élete?

Életről és halálról, etikáról és szabadságról, egyénről és társadalomról szól az a dráma, amelyet november végén tűz műsorára a Jászai Mari Színház.

2024. Október 20. 07:13, vasárnap | Helyi

Óriás vargányát talált a pannonhalmi főapát

A Bakonyban gombászott hétvégén Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát. Közösségi oldalán mutatta meg, mekkora vargányát talált.

2024. Október 19. 09:11, szombat | Helyi

Svéd beállót szerződtetett a Győri Audi ETO KC

Svéd beállóval, Anna Lagerquisttel erősíti meg keretét a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO női kézilabdacsapata.

2024. Október 19. 08:11, szombat | Helyi

Akár Pannonhalmára is kerület a Vince Díj

Akár a Pannonhalmi Főapátság Pincészetének egyik bora is bezsebelheti az idei Vince Díjat.