Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 12. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A bűnmegelőzés az iskolapadban kezdődik

A bűnmegelőzés az iskolapadban kezdődik

A jogszabályok, a házirend és az illemszabályok betartásának fontosságára, valamint az egészségnevelés szerepére, és a neten való kalandozás veszélyeire hívja fel az általános iskolások figyelmét a Tegyünk együtt a biztonságunkért! - Biztonságos életre nevelés program, mely az összefogásra épül, az órák megtartásába a rendőrség, az egészségügy és a környezetvédelem szakértőit is bevonják. A Rádió Orient műsorában Bodnár Lászlóné, Rádonyi Dénesné és Somoskői Erika mutatta be a közös kezdeményezés hátterét és lehetőségeit.

Bodnár Lászlónéban 1992-ben fogalmazódott meg először egy bűnmegelőzési program igénye. A Tegyünk együtt a biztonságunkért! program szakmai felelőse először egy alapítvány felhívására kezdett el dolgozni az ötleten. A teljes program végül tanári kézikönyvekkel és tanulói munkafüzetekkel valósult meg. A korábbi kezdeményezés most a BM OKTF égisze alatt megújult formában indul útjára. A Rádió Orient vendége elmondta, a fő cél saját biztonságunk megőrzése. „A projekt célcsoportja a tanárok és a diákok mellett a szülőkre is kiterjed, utóbbiak minden osztályfőnöki órán tartott bűnmegelőzési beszélgetésről levélben értesülnek” – magyarázta a szakmai felelős.

A Budenz József Általános Iskola és Gimnázium megbízott igazgató-helyettese kiemelte, a kézikönyvek átlapozása után rádöbbentek, sok olyan dolog van, amikre a hagyományos iskolai tanórák keretében nem beszélnek. Rádonyi Dénesné a témák közül a jogszabályok, a közlekedési szabályok, a házirend és az illemszabályok betartásának fontossága mellett a példaképek megvitatását, az egészségnevelést, és a neten való kalandozás veszélyeinek megtárgyalását emelte ki. Bodnárné hozzátette, a pedagógusok koordináló szerepet töltenek be a projektben. „A program összefogásra épül, az órák megtartásába a rendőrség, az egészségügy és a környezetvédelem szakértőit is bevonják” – hangsúlyozta.

A Tegyünk együtt a saját biztonságunkért! projekt egy interaktív nyitónappal indult el, majd október elején a pedagógusok felkészítése is lezajlott. Somoskői Erika elmondta, a rendőrség számára óriási lehetőség, hogy bejuthat a gyerekekhez és informális keretek között beszélgethet, bizalmi kapcsolatot alakíthat ki velük. „Elmondjuk nekik az intéseinket, figyelmeztetéseinket, javaslatainkat és ötleteinket, amellyel visszatarthatjuk őket bizonyos magatartásformáktól. A hiteles személyek megszólalásainak súlya van, hatással van a gyerekekre” – foglalta össze a II. kerületi rendőrkapitányság hivatalvezetője. A rendőr százados az interaktív nyitónap programjai közül az önvédelmi oktatást, a kutyás bemutatót, valamint a rendőrautó és –motor bemutatót emelte ki.

„Bízunk benne, hogy a projekt hatására több olyan gyerekből válik rendőr, aki már kiskorától kezdve tisztában van a rendészeti munkával. Reméljük, hogy sokan korán megszeretik a pályát és szabad akaratukból döntenek mellette” – emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Somoskői kiemelte, a rendőrség korosztályonként külön előadásokat is tart. A bizalmi, rendszeres kommunikáció hatására hatékony lesz a kezdeményezés. A rendőr százados hozzátette, a tapasztalatok szerint a gyerekek jól fogadják a programokat, emlékeznek az elhangzottakra, sokat kérdeznek. Bodnár Lászlóné hozzátette, a program bevezetése az összes általános iskolában a bűnmegelőzésben mérhető eredményeket érhetne el. „Az ismeretek birtokában kevesebb lenne az áldozatok és az elkövetők száma, jobban ügyelnénk a biztonságra” – hangsúlyozta.

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gyerekeknek a jogok mellett kötelezettségeik is vannak” – jelentette ki Rádonyi Dénesné. Somoskői a hosszabb távú tervek között a rendőrség hiteles megjelenésének biztosítását emelte ki. „Minél több területen szeretnénk megismertetni a helyes magatartási szabályokat. Emellett szélesíteni kellene a programot” – emelte ki. Bodnárné hozzátette, a fő cél a gyermekek biztonságosabb életének kialakítása. „A bűnmegelőzés sokkal kifizetődőbb, mint a bűnüldözés. Ezért kell együtt tennünk a gyermekeink és a felnőttek biztonságáért” – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.