Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Október 09. 09:27, kedd | Életmód
Forrás: Lengyel Diana, az MTI tudósítója írja

A cél: százezer szalvéta - Tévés dobozokban tárolja kincsét a lelkes gyűjtő

A cél: százezer szalvéta - Tévés dobozokban tárolja kincsét a lelkes gyűjtő

Szalvétás Tonka - így becézik a szlovákiai Dobóruszkán élő Kozák Antóniát, aki a világ legnagyobb szalvétagyűjteményét tudhatja magáénak. Az Ung-vidéki nő elárulta az MTI-Pressnek, hogy ő erre a névre a legbüszkébb, amely nemcsak közeli ismerősei közt terjedt el, de bizony a postás is kézbesített már számára küldeményt erre a névre.

- Gyerekkoromban is gyűjtöttem a szalvétákat, majd 1997-ben kapott el újra a gyűjtőszenvedély. Láttam a szép szalvétákat, megtetszett a formájuk, kinézetük, és elkezdtem foglalkozni velük - mesél a kezdetekről a szalvéták szerelmese.
A gyűjtésnek meg is lett az eredménye. - A négyezredik darab után, 2004-ben kerültem be a szlovákiai rekordok könyvébe, és kaptam meg az első, országos elismerő oklevelet - idézi fel.
A szalvéták egyre csak gyűltek. Kozák Antónia saját rekordját később 9 ezer, majd 12 ezer szalvétával döntötte meg, 2006-ban pedig a 21 ezredik darab után nevét felvették a Guinness Világrekordok listájára is.
- A következő Guinness-rekordról szóló tanúsítványt 2007-ben vettem át 30 300 szalvétával, idén augusztusban pedig, az ötvenezredik szalvéta után harmadszor is kitüntettek. A következő célom az, hogy százezer szalvétából álljon a gyűjteményem, és ezzel a mennyiséggel szerepeljek a rekordok könyvében - húzza alá Szalvétás Tonka, aki a harmadik Guinness-rekorddal már tagja lett a világrekorderek exkluzív családjának, ami - mint magyarázza - azt jelenti, hogy "például felhasználhatom a logójukat is".
Szalvétáinak a száma jelenleg 60 ezer körül van.

Különleges gyűjteménynek különleges tárolás

Persze ez a hatalmas gyűjtemény nem jöhetett volna létre segítők nélkül.
- Nagyon sok támogatást kapok a családomtól. A férjem és a szüleim is biztatnak, hogy csak folytassam - árulja el. - Az ismerősök, de az idegenek is segítenek. Több mint 30 szalvétagyűjtővel levelezem a világ több országából, például Németországból, az Egyesült Államokból és Magyarországról is, akikkel cserélgetjük az egyes darabokat. De akadnak jószívű emberek is, akik - miután megunták saját gyűjteményük bővítését - elküldik nekem a szalvétáikat. Én ezt egy képeslappal, üdvözlőkártyával tudom viszonozni, mindenképp értékelve, hogy gondolnak rám.
Elmondása szerint a sok-sok szalvétát jelenleg 17 nagy tévés dobozban tárolja, amelyeket díszes csomagolópapírral vont be. Kámfort, dohánylevelet és hasonló illatosító anyagokat is rakott a dobozokba, hogy megvédjem a szalvétákat a molyoktól.
- Mindegyik kategóriának külön doboza van. A legtöbb a karácsonyi és a húsvéti tematikájú, de nagyon sok más mesés, virágos darab is akad közöttük - mondja. - Számomra nagyon kedvesek azok, amelyek különféle személyiségeket, például a Beatles tagjait, Sissi hercegnőt, II. János Pál pápát, Elvis Presley vagy Marilyn Monroe portréját ábrázolják. A legszebbek és a legértékesebbek négy külön albumban kapnak helyet. Itt találhatók például az olyan különleges darabok, mint a leghosszabb szalvéta, amelyik 117 centiméter hosszú, a legkisebb, amelynek mérete 8x8 centiméter, a legnagyobb, amely 80x80 centis, és a legrégebbi is, amely 1940 körüli.

Szeretne saját szalvétát kiadni

Kozák Antónia továbbra is sokat vásárol, illetve rendel a speciális internetes oldalakról. Közlése szerint hetente általában négy zacskó új szalvétát vesz. Mivel azokat csomagokban árulják, azokat a darabokat, amelyekre nincs szüksége, továbbküldi a többi gyűjtőismerősnek.
Mint elárulja, nagyon sok a munka a gyűjtemény körül, hiszen "az igazi gyűjtő törődik a kedvenceivel". Havonta egyszer átnézi-átforgatja az összest, nemcsak hogy szellőzzenek a szalvéták, hanem hogy emlékezetébe vésse, mely darabok vannak már meg neki.
A kincshez tartozik egy napló is, ahová a lelkes gyűjtő feljegyzi a szalvétákhoz kapcsolódó összes fontosabb eseményt és információt. Szerepel benne, hogyan is kezdődött a szenvedély, mikor milyen oklevéllel tüntették ki, és hogy mikor szerepelt a sajtóban.
És miről álmodhat egy gyűjtő, ha már Guinness-világrekorder?
- Szeretnék saját szalvétát kiadni. Sajnos ez jóval bonyolultabb folyamat, mint feltételeztem, de azért nem adnom fel, mert olyan nem lehet, hogy Szalvétás Tonkának ne legyen saját tervezésű szalvétája - osztja meg nevetve a vágyát.

Mindegyik más miatt kedves

A sajtó is gyakran megkeresi, hogy meséljen gyűjteményéről. Szerepelt már több újságban és tévében, kincseiből Dobóruszkán, Királyhelmecen, Besztercebányán és Nagykaposon rendeztek kiállítást. A besztercebányai szalvétagyár pedig meghívta a fennállásának 180. évére rendezett ünnepségre, amelyen az igazgató két nagy doboz szalvétával ajándékozta meg a dobóruszkai asszonyt.
A gyűjtő azonban a nagy felhajtás mellett is megőrizte szerénységét. - Nem híres akarok lenni, hanem megmutatni mindenkinek, hogy akarással és kitartással el lehet érni bármit. Példát szeretnék mutatni másoknak, hogy lássák, érdemes az ilyen apróságokkal foglalkozni, hiszen rengeteg öröme lehet valakinek benne - vallja.
Amikor a szalvétagyűjteményének értékéről kérdezem, mosolyogva csak annyit válaszol, hogy az értéke felbecsülhetetlen a számára. - Nincs annyi pénz a világon, amennyiért eladnám. Mindegyik más miatt kedves nekem - fűzi hozzá.
Búcsúzásképpen annyit üzen az embereknek, hogy "ha valahol látnak egy szép szalvétát, gondoljanak arra, hogy él a szlovákiai Dobóruszkán egy Szalvétás Tonka".

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.