Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. Október 23. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A cukorbevitel csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás

A cukorbevitel csökkentésével megelőzhető a fogszuvasodás

Gyerekkorából talán mindenki számára ismerős a mondás, miszerint a cukor fogyasztása tönkreteszi a fogakat, igaz ekkor még nem igazán törődik vele senki. Ezért nem meglepő annak a tanulmánynak az eredménye, amely a cukorbevitel csökkentését javasolja a fogkárosodás elkerülése érdekében, s amit felnőtt korban már talán mindenki komolyabban vesz - írja a Fox News.

A kutatók azt találták, hogy az idő múlásával, ahogy a hozzáadott cukrok fogyasztása emelkedett, úgy nőtt a fogszuvasodással küzdők aránya is. Ezért az egészségesebb fogak érdekében a szakértők azt tanácsolják, napi 3, de maximum százalékra csökkentse mindenki a hozzáadott cukorból bevitt kalóriamennyiség arányát. A WHO jelenlegi irányelve szerint sem lehet ez több, mint napi 5 százalék.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Egy átlagos férfi naponta 2000 kalóriát fogyaszt, ami azt jelenti, hogy maximum 100 kalóriát vihet be a szervezetébe hozzáadott cukrokból, ami egy pohár narancslének felel meg.

Mit tehet a fogszuvasodás megelőzése érdekében? Válasszon természetes cukrokat tartalmazó egészséges ételeket, mint a gyümölcsök, a zöldségek vagy a gabonafélék és gondoskodjon róla, hogy elfogyasztásuk után mindig mosson fogat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.