Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR
Forrás: (x)

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

A korszerű nyomtatási megoldások pedig a kreativitásnak is bőven adnak teret, mindezt egyszerűen.

Képekkel kirakott út

Ahogy sok más területen, úgy a fotózásban is jelentős változásokat jegyezhettünk fel az első próbálkozások óta, melyek sokkal inkább voltak tudományos kísérletek. A camera obscura lényegében már több, mint egy évezrede felbukkant, ám a képek rögzítése ezzel még nem vált lehetővé. A fotók előhívásának első érdemi eredményét a dagerrotípiák voltak képesek felmutatni, melyektől szinte egyenes út vezetett a filmet használó, szélesebb körben is elterjedt kamerák felé.

A filmre való fotózás ma is jelen van, ám a digitalizáció ezt a területet is elérte. Míg pár évtizeddel ezelőtt az előhívás bonyolult kémiai folyamatokat és szabályozott körülményeket igényelt, a digitális fotókból már jóval egyszerűbben megoldható a folyamat. A Sooters fénykép előhívás szolgáltatásai például jól mutatják, hogy ma már valóban pár kattintás akár egyetlen kép, akár egy kreatív fotókönyv kinyomtatása is.

Analógból digitális

A fénykép előhívás korábban értelemszerűen a fényképezőbe fűzött filmről történt, melynek kezelése felhasználói szempontból is sok elővigyázatosságot igényelt. A digitális fotózás megjelenésével eleinte egyfajta átmeneti állapot köszöntött be, mára azonban a jóval egyszerűbb fotónyomtatás jelent egyet a fénykép előhívással. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a kreatív lehetőséget palettája is sokat bővült, mely lényegében mindenki számára hozzáférhető.

Az olyan online is jelenlévő szolgáltatók, mint a Sooters például saját szerkesztői felülettel is rendelkeznek, melyen belül a náluk elérhető termékeket kombinálhatjuk saját fotóinkkal. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bögrétől a fotókönyvig minden rendelkezésünkre áll, ha a cél a fénykép előhívás. Mindez pedig valóban pár mozdulattal megtehető, így az egyszerűség abszolút a modern megoldások sajátja.
Klasszikus fényképek

A fénykép előhívás persze továbbra is megmaradt abban a klasszikus formában is, ahogy ismerjük, hsizen a fotónyomtatáson keresztül sima, standard méretű és kivitelű fotókat is előhívhatunk. A fejlődés tehát úgy ment végbe, hogy közben sikeresen konzerválta a régóta népszerű formátumokat, azonban leegyszerűsítette azok nyomtatási lehetőségeit, illetve kreatív opciókkal bővítette a palettát. És úgy néz ki ennek piaca is van, hiszen a fotók újra népszerűek lettek.

A digitális fotózás és főleg az okostelefonok elterjedésével megfigyelhető volt ugyanis egy tendencia, mely szerint rengeteg képet készítünk, de az előhívással már nem foglalkozunk. Mára azonban úgy tűnik a korszerű, mégis egyszerű fotónyomtatási megoldásoknak hála újra számolhatunk a papír alapú képekkel, így remélhetőleg azok továbbra is mindenki számára fontos emlékeket őriznek majd egy jól megszokott formátumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését