Városlista
2021. június 15, kedd - Jolán

Hírek

2020. Április 14. 07:22, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A fertőző betegségeket tartják a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak az amerikaiak

A fertőző betegségeket tartják a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak az amerikaiak

A fertőző betegségeket tartják jelenleg a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak az amerikaiak a Pew közvélemény-kutató intézet hétfő este ismertetett felmérése szerint.

A megkérdezettek 79 százaléka sorolta a jelentős fenyegetések közé a fertőző betegségeket.

A terrorizmus és az atomfegyverek terjedését a megkérdezettek továbbra is nagy aránya - 73-73 százaléka - tartja jelentős fenyegetésnek az Egyesült Államokra nézve.

A kutatóintézet megállapította: az új típusú koronavírus járványa alapvetően megváltoztatta az amerikaiak gondolkodását. A nyugat-afrikai ebolajárvány 2014-es kirobbanásakor a Pew szintén készített felmérést, akkor a megkérdezetteknek csak 52 százaléka gondolta, hogy a fertőző betegségek a legnagyobb veszélyt jelentő jelenségek között vannak.

Az intézet március 3-a és 27-e között végezte el most ismertetett kutatását, tehát akkor, amikor már javában tombolt a koronavírus-járvány. Ezer embert kérdeztek meg telefonon, és azt tapasztalták, hogy a járványveszélyét hasonlóan ítélik meg a különböző korosztályok, és nincs jelentős különbség pártszimpátiák tekintetében sem. A megkérdezett republikánus szavazók 77 százaléka, a demokratákkal rokonszenvezőknek pedig a 82 százaléka tartotta a fertőző betegségeket a legkomolyabb fenyegetések közé tartozónak.

Az első kommentárok emlékeztetnek arra: elemzők már korábban megjósolták, hogy az új típusú koronavírus megjelenése és járványa megváltoztathatja az amerikaiak felfogását a nemzetbiztonsági fenyegetésekről. Így történt ez a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után is, amikor hatásukra - a felmérések szerint - az amerikaiak legnagyobb többsége a terrorizmust és a muszlim világot jelölte meg az Egyesült Államokat fenyegető legnagyobb veszélynek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 15. 16:08, kedd | Külföld

EMA: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is engedélyezett minden korosztálynak

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára

2021. Június 15. 13:54, kedd | Külföld

Rendkívül hatékony a Novavax által kifejlesztett vakcina

Rendkívül hatékony a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcina - ez derült ki a vállalat által hétfőn nyilvánosságra hozott kísérleti eredményekből.

2021. Június 15. 12:00, kedd | Külföld

Négy héttel elhalasztotta a korlátozások teljes feloldását a brit kormány

Az eredetileg tervezett jövő hétfői időponthoz képest négy héttel későbbre,

2021. Június 15. 09:57, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 176,2 millió, a halálos áldozatoké több mint 3,8 millió

A világon 176 205 329 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 809 292 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.