Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 10. 07:57, szerda | Sport
Forrás: MTI

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A franciák legyőzésével ötödször döntős Spanyolország

A spanyolok hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a francia csapatot a németországi Európa-bajnokság Münchenben játszott keddi elődöntőjében, ezzel története során ötödik alkalommal jutott be a fináléba a kontinensviadalon.

A mérkőzést a világbajnoki ezüstérmes franciák kezdték jobban, korán megszerezték a vezető gólt Kolo Muani fejesével, Spanyolország viszont Lamine Yamal és Dani Olmo találataival négy perc alatt fordított.

Yamal 16 évesen és 362 naposan az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált, megelőzve az örökrangsorban a svájci Johan Vonlanthent, aki a 2004-es tornán 18 évesen és 141 naposan volt eredményes a franciáktól elszenvedett 3-1-es vereség alkalmával.

A spanyolok 1964, 1984, 2008 és 2012 után játszhatnak ismét a trófeáért.

A spanyol válogatott ellenfele a szerdai Anglia-Hollandia elődöntő továbbjutója lesz a vasárnapi, berlini fináléban.

Eredmény, elődöntő:

Spanyolország-Franciaország 2-1 (2-1)
-------------------------------------
München, Allianz Aréna, 66 ezer néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Yamal (21.), Olmo (25.), illetve Kolo Muani (9.)
sárga lap: Jesús Navas (14.), Yamal (91.), illetve Tchouameni (60.), Camavinga (89.)

Spanyolország:
--------------
Unai Simón - Jesús Navas (Vivian, 58.), Nacho, Laporte, Cucurella - Rodri, Fabián Ruíz - Yamal (Ferran Torres, 93.), Olmo (Merino, 76.), Williams (Zubimendi, 93.) - Morata (Oyarzabal, 76.)

Franciaország:
--------------
Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernández - Kanté (Griezmann, 62.), Tchouameni, Rabiot (Camavinga, 62.) - Dembélé (Giroud, 79.), Kolo Muani (Barcola, 62.), Mbappé

I. félidő:
----------
9. perc: Mbappé adta be a labdát nagyszerűen a bal oldalról, a kapu előtt pedig kiválóan emelkedett Kolo Muani, akinek három méterről nem volt nehéz a hálóba bólintania (0-1).
21. perc: Yamal egy az egyben egy testcsellel megverte Rabiot-t, ezzel lövőhelyzetet alakított ki magának és 25 méterről látványosan csavarta be a labdát - a jobboldali kapufa segítségével - Maignan kapujába (1-1).
25. perc: egy franciák által kifejelt labdát Olmo vett át remekül, egy csellel becsapta védőjét, majd megcélozta a jobb alsó sarkot, a labda pedig a menteni igyekvő Koundé lábáról csapódott a kapuba (2-1).

Pedri a negyeddöntőben elszenvedett sérülése, Dani Carvajal és Robin Le Normand pedig piros, illetve sárga lapos eltiltás miatt nem állhatott Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány rendelkezésre. Carvajalt a világ- és Európa-bajnok Jesús Navas helyettesítette, Le Normand posztján Nacho kezdett, Pedri feladatait pedig az elmúlt két meccsen egyaránt betaláló Dani Olmo vette át. A másik oldalon Didier Deschamps a legerősebb francia kezdőt tudta pályára küldeni, ráadásul visszatérhetett a Portugália elleni negyeddöntőt sárga lapos eltiltás miatt kihagyni kénytelen Adrien Rabiot.

Valamivel jobban kezdtek a spanyolok, akik az ötödik percben nagy helyzetet alakítottak ki, de Fabián Ruíz közelről a kapu fölé fejelt. A franciák először a kilencedik percben találták el a rivális kapuját, abból viszont gól is született, Kolo Muani fejesével így előnybe került a világbajnoki ezüstérmes együttes. Nem sokkal később Mbappé alakított ki magának lövőhelyzetet, de kísérletét blokkolták a spanyol védők, majd Yamal szépségdíjas góllal lett minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzője. Az egyenlítő találat lendületet adott Spanyolországnak, négy perc múlva pedig Olmo nagyszerű egyéni megmozdulása és Koundé szerencsétlenül alakult mentési kísérlete után már vezetett is az ibériai válogatott. A szünetig hátralévő időben a franciák erőltették inkább a támadásokat, a spanyolok ellenakciókkal próbálkoztak, de az állás nem változott.

A fordulás után Franciaország maradt a kezdeményezőbb, Spanyolország elsősorban a labda megtartására törekedett és nagy hangsúlyt fektetett a védekezésre. Ahogy haladt előre az idő, úgy vált egyre egyértelműbbé, hogy a spanyoloknak tökéletesen megfelelő a 2-1-es eredmény, így mindent meg is tettek ennek megtartásáért. A franciák próbálkoztak becsülettel, de labdabirtoklási fölényt nem tudtak kialakítani, így pedig ritkán jutottak el helyzetig vagy kapura lövésig. A hajrában a spanyolok eredményesen húzták az időt, vagy szabálytalankodtak, amikor kellett, Franciaország pedig nem találta az ellenszert a rivális játékára, így lemaradt a döntőről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 12. 07:55, péntek | Sport

Csúnyán megalázta a román másodosztályú csapat a paksiakat

A kupagyőztes Paksi FC 4-0-ra kikapott hazai pályán a román Corvinul Hunedoara csapatától csütörtökön a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának első mérkőzésén.

2024. Július 11. 20:57, csütörtök | Sport

Mecsekről a Fehérvár ralira

Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal.

2024. Július 11. 07:55, csütörtök | Sport

A Veszprém HC meghívást kapott férfi kézilabda klubvilágbajnokságra

A Veszprém HC szabadkártyával részt vehet a férfi kézilabda klubvilágbajnokságon.