Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2023. Július 20. 09:15, csütörtök | Helyi

A gyilkos gáz nyáron is támadhat

A gyilkos gáz nyáron is támadhat

Az elmúlt hétvégén több helyen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők a vármegyében. – olvasható a Katasztrófavédelem közleményében.

  • Szombat délután Téten, egy családi ház fürdőszobájában működő gázbojler mellett elhelyezett érzékelő figyelmeztette a lakókat a veszélyre. A téti önkéntes tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere méréseikkel alátámasztották a szén-monoxid jelenlétét.
  • Vasárnap éjjel Győrben, a Szent István úton szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. A társasházi lakás fürdőszobájában egy átfolyós vízmelegítő készülék üzemelt, amikor jelzett az érzékelő. A város hivatásos tűzoltói zárt ablakok mellett méréseikkel kimutatták a mérgező gázt, ezért a gázszolgáltató szakemberét is a helyszínre kérték, aki szintén igazolta a szén-monoxid jelenlétét.

Egyik eset során sem sérült meg senki az érzékelő figyelmeztetésének köszönhetően.

A levegő a hőmérsékletétől függően különböző módon viselkedik, a meleg levegő felfelé, a hideg lefelé áramlik. A kéménykör ennek a fizikai tulajdonságnak az elvén működik, ezért nyáron – mivel a külső hőmérséklet magasabb a bentinél – a nem kifogástalanul működő készülékekből és kéményekből visszaáramolhat a mérgező gáz a lakás légterébe. – írják.

Az elszennyeződött rendszerben lelassul a levegő áramlása, amelyet például egy páraelszívó készülék használata fokozhat és akár légdugó is kialakulhat az égéstermék-elvezetőben. A megfelelő levegő-utánpótlás hiányában az elszívó készülék a lakás légterébe visszaszívhatja a szén-monoxidot, ezért fontos a folyamatos szellőzés biztosítása a nyílt égésterű berendezések (átfolyós vízmelegítő, gáztűzhely) használata esetén, akár az ablakokba szerelhető résszellőzőkön keresztül.

A biztonság érdekében ajánlott ezeket a készülékeket és az égéstermék-elvezetőket is időközönként felülvizsgáltatni.

Érdemes a nyári időszakban elvégeztetni a kémények, fűtőberendezések időszakos ellenőrzését, mert fűtési szezon elején hosszabb a várakozási idő a szakember megérkezéséig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 09:10, szerda | Helyi

Munka a kánikulában: mikor lehet letenni a bírói talárt?

A sorozatunkat ott folytatjuk, ahol a legtöbben nem szeretnek lenni, főleg nem a büntetőügyszak tárgyalásain: ez a bíróság.

2024. Július 17. 08:16, szerda | Helyi

Nyaralás „ON” a Vaskakasnál is

Bezárta 2023/24-es évadját a Vaskakas Bábszínház: olvasható a Facebook-bejegyzésükben. Kocsis Rozi igazgató elsőként a 17. Győrkőcfesztivált értékelte, ahol több, mint 11.000 karszalagot osztottak ki.

2024. Július 17. 07:12, szerda | Helyi

Tucatnyi posta helyett lett postapont idén Győr-Moson-Sopronban

Posta nem vész el, \"csak\" átalakul: nem mindegy azonban az sem, miként.

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.