Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 18. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Győr megyei fuvarozókat is nyomja az emelkedő jövedéki adó

A Győr megyei fuvarozókat is nyomja az emelkedő jövedéki adó

Az adótörvények módosításával november elsejétől 13 forinttal emelkedhet a gázolaj ára.

A 7,5 tonna feletti kamionnal vagy tehergépjárművel fuvarozók nem járnak rosszabbul: mivel a kormány 2011. január 1-től bevezette a kereskedelmi gázolaj fogalmát, a szállítók kompenzációt vehetnek igénybe: ez év elejétől 6,5 forint, novembertől pedig 19,5 forint lesz. A gázolaj ára azonban emelkedik az alacsonyabb kategóriába tartozó, kisebb járművekkel fuvarozó vállalkozóknak is, akik nem kapnak kompenzációt, és ha nem akarnak kiszorulni a piacról, az adóemelés összegét sem háríthatják át megrendelőikre és a fogyasztókra.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint az üzemanyagár növekedése nem érinti a teljes szállítási láncot, mert a 7,5 tonnánál nehezebb teherautót üzemeltetők ugyanannyi pénzt igényelhetnek vissza a kereskedelmi gázolaj után, mint amennyivel a jövedéki adó emelkedik. Sok fuvarozó azonban nem veszi igénybe a kompenzációt.

Molnár Zoltán fuvarozó vállalkozó, Győr: "Félünk attól, hogyha visszaigényelünk egy fiksz összeget, akkor kétszer annyit fognak visszavinni büntetésben, mert, ha kijönnek, akkor úgyis azért jönnek, hogy találjanak valamit. Úgyhogy ez szerintem megint a nagyoknak lesz jó, ez a visszaigénylés, mert ők megtehetik. Mi nem tehetjük, kicsik, mert nem merjük."

A győri kamionos azt mondja, a visszaigénylés feltételeinek sem tud megfelelni, mert így is, úgy is veszteséget kell elkönyvelnie.

Molnár Zoltán: "Saját kutam van, ezért olcsóbban kapom a gázolajat. Nem tudom pontosan, hogy mennyivel, de olcsóbban kapom. De, ha idejövök a benzinkútra tankolni, már elvesztem az árrést, amivel olcsóbban kapom, mivel saját kutam van, meg hiába hivatalosan engedélyezett, nem felel meg annak a követelménynek a kútfej, amit előírnak ahhoz, hogy a kompenzációt vissza tudjam igényelni."

Az egyik Győr-Moson-Sopron megyei kis pékség több kisteherautóval szállít. A vállalkozó, ha akarná, sem veheti igénybe a kereskedelmi gázolaj nyújtotta kompenzációt, csak a pékszövetség által biztosított kedvezményekre számíthat.

Vajda Péter tulajdonos, Pedró Pékség, Sokorópátka: "A gáznál havi 5 százalékos árcsökkenést, a villanynál ugyanúgy egy 5 százalékosat, a gázolajnál pedig 5-6 forintos árcsökkenést jelent. De ez még nagyon kevés."

A cégvezető úgy látja, a benzináremelés költségeit már nem tudja továbbhárítani a vásárlóira, a veszteségeit új termékek bevezetésével próbálja kompenzálni.

Vajda Péter: "Olyan 1500 liter gázolajat használunk el egy hónapban, és végül is az autóknak olyan 20-30 ezer forint a havi rezsiköltsége. Van 5 autónk, meg két kisebb autónk, ezekre kell fordítani ezt az összeget."

A vállalkozó szerint nekik, a nemzetközi szállítmányozást lebonyolító kamionosokkal szemben az sem éri meg, hogy külföldön tankoljanak olcsóbb gázolajat, mivel belföldi boltokba szállítanak, és üzleteik messze vannak az országhatártól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.

2024. Április 17. 07:16, szerda | Helyi

Akár 50 ezer forintot is nyerhetnek az ügyesen rajzoló gyerekek

A természethűség nem elvárás, légy kreatív! – pályázatot hirdet a Szépművészeti Múzeum.

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.