Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2011. Október 25. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

A Győrben kivégzett Gulyás Lajos lelkészre emlékeztek a reformátusok

A Győrben kivégzett Gulyás Lajos lelkészre emlékeztek a reformátusok

Gulyás Lajos (Kisújfalu (Szlovákia), 1918. február 14. - Győr, 1957. december 31.) református lelkész. Az 1956-os forradalomban való részvétele miatt halálra ítélték és kivégezték.

A Felvidéken született, családi gyökerei sokszor visszaszólították szülőföldjére. Iskolái elvégzése után is gyakran hazatért falujába. Gulyás Lajos puritán, de mégis öntudatos református és magyar szellemű családban, gyülekezetben, közéletben nevelkedett.

A tragédiák már fiatalkorában beárnyékolták életét. A családját a rendszerek hol háborús bűnösnek, hol kuláknak nevezték.

A pápai teológia elvégzése után Balatonszepezden kezdte hivatását, majd Levélen 1948 májusától az elhurcolásáig folytatta, lelkészi pályáját. A Független Kisgazda Pártban politizált. 1947-ben megválasztották országgyűlési képviselőnek a tapolcai választókerületben. Megfogalmazása szerint 1948. augusztus 12-én „kirúgják onnét, - másokkal együtt - miután ez időre nálunk is, megvalósul a szovjet mintájú sztálini proletárdiktatúra".

A lelkész életének utolsó éveit, hónapjait a „levéli naplójá"ban örökítette meg. Az első bejegyzés 1948. május 15-én született meg. Az utolsót 1956. december 19-én írta meg.

Az események menetében előszór a mosonmagyaróvári gyilkos sortűzben való részvétele volt fontos jelentőségű. 1956. október 26-án óvta, minden szavával nyugalomra, békességre intette az embereket. Akkor is, amikor a katonák kivezették az elfogott ÁVH-s tiszteket. Őrizetüket a katonák, már a tömeg miatt nem tudták teljesíteni, így a fel dühödt emberek prédáivá váltak. Ebben a kiélezett helyzetben is, - a verés kockázatát vállalva -, lelkészi hivatását gyakorolta. Próbált segítséget nyújtani a kiszolgáltatott embereknek, és erélyes fellépéssel igyekezett lecsillapítani, a sortűz miatt sokkot kapott embereket. Már hazakészült Levélre amikor az emberek útját állták és visszaküldték a tanácsba, hogy követelje a gyilkosok kiadatását. Miután újra kiment az emberek közé, sikerült megnyugtatni őket. Tudatosította, hogy minden fájdalom ellenére ők semmi esetre sem válhatnak gyilkosokká, nem vállalhatják az önbíráskodást. A felelősségre vonás az illetékes és tárgyilagos bíróságra tartozik

Naplója szerint: 1956. december 19-én a mosonmagyaróvári járási rendőrkapitányság (orosz páncélos kíséretében) az éjszakai órákban házkutatást tartott a parókián. Fegyvert kerestek nála, de a keresés eredménytelen volt.

Az államvédelem fegyveresei 1957. február 5-én a késő esti órákban tartoztatták le a levéli lelkipásztort. Születésnapot ünnepeltek. Az erélyes csengetésre hiába bújt a konyhájuk alatti pincébe. A vizsgálódó ávósok felfedezték a rejtőzködőt.

Az utolsó szakasz a győri koncepciós per volt, amellyel a vérbírók példát akartak statuálni. Megtorolni és megfélemlíteni a mosonmagyaróváriakat. A barbár sortűz áldozatainak és hozzátartozóinak megkövetése helyett, újabb bosszúállással tetézték a gyászt. A Gulyás család tragédiáját fokozták azzal, hogy Győrött három társával együtt felakasztották. A lakosságon kívül felesége és három leánygyermeke gyászolta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?