Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Március 24. 17:35, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri éttermek, szórakozóhelyek is tudják: áprilistól lejár a türelmi idő

A győri éttermek, szórakozóhelyek is tudják: áprilistól lejár a türelmi idő

A vendéglátóhelyek többsége január 1-jétől megszüntette a dohányzást, az ÁNTSZ pedig néhány nap múlva, egészen pontosan április 1-jétől bírságol is a nem dohányzók védelméről szóló törvény megsértéséért.

Az év elejétől hatályos törvény szerint zárt helyen nem lehet kijelölni dohányzóhelyet, rágyújtani csak az utcán, a kocsma bejáratától öt méterre szabad. Ha április 1-jétől valaki bent dohányzik, az 20-50 ezer forintra bírságolható. Megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra bírságolhatják, ha nem szólítja fel a cigarettázó vendéget a szabályok betartására.

- Mint ember elfogadtam az új törvényt, de a dohányzók nevében azt azért szeretném elmondani, hogy kitaszítottnak érzi magát az ember. Másodszor pedig, miért jön be ide olyan, aki nem dohányzik? - kérdezi az egyik győri kocsmában Vígh György. A férfi nem is titkolja, hogy láncdohányos, egyik csikket nyomja el a másik után, de szigorúan a kinti hamutartóban.

- A napi forgalmunk ott tart, mint 10 évvel ezelőtt, tehát jelentős a visszaesés, és ez igen nagy problémát okoz - fogalmaz a vendéglátóhely tulajdonosa, Kovács József, aki egyből hozzáteszi: a vendégek elmaradásáért nem a cigistop a felelős, hanem hogy kevesebb a pénze az embereknek, mint az ezredfordulón. A kocsmáros egyébként úgy látja, jót tett a három hónapos türelmi idő az új szabály elfogadását illetően.

- Szinte nem is kellett figyelmeztetni a vendégeket, hogy nem lehet itt bent dohányozni. Kimennek maguktól. Kijelöltünk egy dohányzóterületet öt méterre a bejárattól, ott elszívják a cigarettát és bejönnek. Sokkal frissebb a levegő, egészségesebb a környezet - így Kovács József.

- Január elsejétől kiraktunk egy asztalt, egy álló hamutartót az épület elé, így aki bent van az étteremben, és dohányozni szeretne, ide kijön és elszívja a cigarettáját. Sokan kijönnek egyébként - ezt már Szabó Lászlótól, az egyik belvárosi étteremtulajdonosától tudjuk meg.

Figyelmeztető végzést vagy kötelező határozatot kaphatnak az ÁNTSZ-től ott, ahol január 1. után még megtűrik a dohányzást. A hatóság azt ígéri, ezekre a helyekre az április elsején lejáró türelmi idő után is visszanéznek az ellenőrök. A vendéglátóhelyek kreatív megoldásokat alkalmaznak: hamutartót nem tesznek ki az asztalokra, de miután tájékoztatják a vendéget a tilalomról, engedik a dohányzást. Ahol betartatják a tilalmat, ott is előfordulnak kiskapuk.

- Biztosan próbálkoznak, mi is tapasztaltunk ilyet a vécében - így Szabó László. - Most még fenn van a mosdó mellett a hamutartó, de majd leszereljük. Eddig nem akartuk, mert akkor meg szemetelés lesz, vagy beledobják a papírtartóba a cigarettát és meggyullad. Kérdezték a vendégek, hogy mi ez a tilalom? Inkább a külföldiek, ők hitetlenkedtek. A magyarokra ez nem jellemző. Legalábbis nálunk nem.

Az viszont annál inkább jellemző, hogy egyes vendéglátó- vagy szórakozóhelyeken, hamutartó hiányában a mélytányérban, az asztal alatt vagy a falon nyomják el a cigarettát.

Szabó László szerint az étterem személyzetét is számon kérik: ha valakit cigarettázáson kapnak, saját zsebből fizetheti a büntetést, és akár az állásának is búcsút inthet.

A győri belvárost járva szinte alig akadt olyan étterem, ahol ne láttunk volna a bejárat előtt asztalt és hamutartót. Nem mondanánk persze igazat, ha azt állítanánk, hogy ezt mindenhol rendben találtuk. Kérdés, vajon annak a helynek a vendégköre hol füstölög?

Vendéglősökkel beszélve többen is úgy fogalmaztak: azon voltak, hogy már a türelmi idő lejárta előtt betartsák az új rendeletet. Előfordult olyan vélemény is, amely szerint nem kellett volna a három hónapos megfelelési idő, mert így sokan engedték a cigarettázást, mások pedig törvénytisztelő módon az első perctől tiltották, vagy szóltak érte a vendégeiknek.

Bárhogy is, április elsejétől az új törvény nem lesz bolondság. Érdemes mindenhova kihelyezni a dohányozni tilos táblákat, mert sokba kerülhet, ha valakit, vagy valamelyik vendéglátóhelyet rajtakapják. A törvényt pedig érdemes betartatni, mert ahol tetten érik a dohányzó vendéget, a tulajdonost büntetik meg keményebben, és a pénzbírságot áthárítani aligha lesz lehetséges.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?