Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 15. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri munkáltatók által is kedvelt jutattás az iskolakezdési támogatás

A győri munkáltatók által is kedvelt jutattás az iskolakezdési támogatás

2011-től a természetbeni juttatások fogalmát a béren kívüli juttatások és a béren kívülinek nem minősülő egyes meghatározott juttatások váltották fel.

A munkáltatónak (kifizetőnek) a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie, így összességében 19,04 százalékos mértékű adóterhet viselnek. E juttatásokkal összefüggésben más közteher-fizetési kötelezettség nem keletkezik. A béren kívüli juttatások egyik közkedvelt eleme évente gyermekenként a minimálbér 30 százalékát (23.400 forintot) meg nem haladó összegű iskolakezdési támogatás - áll a győri székhelyű NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatásában.

Iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató a munkavállalójának illetve a társas vállalkozás is a személyesen közreműködő tagjának.

Béren kívüli juttatást ilyen címen a családi pótlékra jogosult szülő, továbbá 2011-től a gyermek gyámja és a szülővel, gyámmal közös háztartásban élő házastárs (akár a nem vér szerinti szülő is) kaphat. A családi pótlékra jogosult szülő kifejezés nem feltétlenül azt a személyt jelenti, aki a családi pótlékot ténylegesen igénybe veszi, ezért a munkáltatók egyazon gyermekre tekintettel akár mindkét szülő számára adhatnak iskolakezdési támogatást, függetlenül attól, hogy a szülők egy munkáltatónál, társas vállalkozásnál dolgoznak-e vagy sem.

Az iskolakezdési támogatást több gyermek esetén is gyermekenként lehet adni, vagyis például egy kétgyermekes család esetében mindkét szülő mindkét gyermekre tekintettel részesülhet ilyen juttatásban.

Iskolakezdési támogatás az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait az adott év szeptemberében kezdő, illetve folytató gyermekre, tanulóra tekintettel adható a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül.

A munkáltató (társas vállalkozás) a támogatást három formában nyújthatja: tárgyi formában tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával, a felsorolt javak beszerzéséről és a munkáltató (kifizető) nevére szóló számla megtérítésével, iskolakezdési utalvány formájában, mely kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használható fel.

Az iskolakezdési támogatás nyújtásához szükséges feltételek fennállásáról a juttatásban részesülő magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell.

Amennyiben a törvényi feltételeknek egyébként megfelelő iskolakezdési támogatás gyermekenként meghaladja a 23.400 forintos értékhatárt, akkor a meghaladó rész után a juttatónak a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.