Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 29. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri önkormányzat támogatása nélkül bedőlne a szociális intézményrendszer?

A győri önkormányzat támogatása nélkül bedőlne a szociális intézményrendszer?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára szerint a szociálpolitikára jutó, jövő évi források akkor sem csökkenhetnek, ha a gazdasági növekedés lelassul, és emiatt hiány keletkezik a költségvetésben.

Nyitrai Imre úgy látja, azt viszont fel kell mérni, hogy az önkormányzatok mellett a civil és egyházi szervezetek hogyan tudnak több feladatot vállalni az ágazatban, és látni kell azt is: mely települések képesek az állami normatíva mellett továbbra is biztonságosan ellátni a fenntartói tevékenységet.

Mosonmagyaróváron egy alapellátási központba integrálták a kistérség szociális feladatait. 26 települést látnak el, ez a centrum a koordinátora a szociális étkeztetésnek, az idősek klubjainak és a házi segítségnyújtásnak is. A beruházás 46 millió forintból valósult meg.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Mi, amikor egy kistérségbe szerveztük a szociális ellátási formát, akkor az összes meglévő kapacitásunkat optimalizáltuk, és azt hiszem, hogy az a forrás, ami rendelkezésre áll számunkra, azt mi kellően ki tudjuk használni, és kellő mértékben el is tudjuk használni."

A szociális feladatok egy kézbe vonása Győrben is megtörtént, ám a 100 ezerrel nagyobb lélekszámú városban több a rászoruló, ellátásra szoruló ember. A Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 1,6 milliárd forintos költségvetésének több mint a felét az önkormányzat biztosítja.

Panker Mihály igazgató, Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, Győr: "30-40 % között van az a forrás, amit a győri önkormányzat biztosít nekünk a működéshez. Ez óriási szám. Tehát, ha itt az önkormányzatnak a támogatói készsége nem lenne olyan mértékű, és a szándéka, hogy a szociális ellátásait ilyen módon támogassa, akkor már az intézmény régen működésképtelen lenne."

"Aki egyszer bekerült az idősotthoni ellátásba, annak a létbiztonságát biztosítani kell" - Győr alpolgármestere úgy véli, a városban évek óta erős a szociális ellátó rendszer, amire szükség is van, hiszen az elmúlt 8 évben az állam olyan mértékben kivonult az ágazati feladatok finanszírozásából, hogy a támogatás szinten tartása nélkül komoly működési problémák adódtak volna.

Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Az állami normatíva, még ha szinten is maradt, de a belépő infláció, a nyersanyagárak növekedése, ez azt jelenti, hogy Győr város önkormányzatának a szociális ellátására összesen többet kellett fordítania. Ez arányában azt jelenti, hogy kb. 2,8 milliárd forint a szociális költségvetésünk, ebből 800 millió az állami normatíva, a többit nekünk kell kiegészíteni."

"Abba kell hagyni azt a folyamatos, 2005 óta meglévő forráskivonást, ami jellemző volt az ágazatunkra is" - a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár úgy véli, a kormányváltás után nagy eredmény volt, hogy az ágazat költségvetési támogatását 2011-ben az egy évvel korábbihoz hasonló szinten lehetett tartani.

Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Fidesz-KDNP: "2012-től is ezt reméljük, hogy minimálisan a forrásokat nem kell csökkentenünk. Ami nagyon fontos viszont, hogy azt meg kell néznünk, hogy az önkormányzatoknak mely köre az, amely képes fenntartani a szolgáltatásokat megfelelő színvonalon, és a szolgáltatás fenntartásában az önkormányzatok, a civil szervezetek és az egyházi szervezetek számára egyformán helyet kell találni. Ebből a szempontból az együttműködés így itt is megvalósul, azt gondolom, hogy a jövő mindenképpen ebbe az irányba mutat."

A feladatok megosztásával az önkormányzatok terhei csökkenhetnek, a szakmai háttér azonban erősödhet a szociális ellátásban résztvevők körülményeinek javítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.