Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2011. Július 19. 09:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győrszentiváni gazdák is kártérítést kaphatnak a májusi fagykárok után

A győrszentiváni gazdák is kártérítést kaphatnak a májusi fagykárok után

Az idén május elején fagykárt szenvedett gazdálkodók több mint 13 milliárd forintos segítségre számíthatnak, az erről szóló jogszabály várhatóan még a héten megjelenik.

Közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón. Mint arról a Nyugathír.hu tavasszal beszámolt, több győrszentiváni gazda gyümölcsöse is tönkrement az éjjeli, szokatlanul erős lehűlés miatt.

A május 6-án az országos fagy - amely elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részét érintette - 32 ezer hektárt tett tönkre. A kár összege elérte a 28-29 milliárd forintot. A fagykárral kapcsolatban 8.784 termelő tett bejelentést a megyei kormányhivataloknál - tájékoztatott az államtitkár. Annak érdekében, hogy a fagykárt szenvedettek a lehető legkisebb veszteséggel vészeljék át a számukra kedvezőtlen időszakot, a kormányzat az úgynevezett de minimis forrásból mintegy 1,27 milliárd forintot juttat a 70 százalékos vagy annál nagyobb mértékű kárt szenvedett gazdálkodóknak. Ez a támogatás vissza nem térítendő segítség. Ez hektárra vetítve azt jelenti, hogy egy-egy de minimis alapból támogatott gazda mintegy 44 ezer forintra számíthat.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. emellett mintegy 8 milliárd forintos hitelkeretet biztosít a fagykárt szenvedettek számára. Egy gazdálkodó maximum 5 millió, minimum 500 ezer forintot kaphat, a futamidő maximum 20 év lehet, három év türelmi idővel. A kölcsön folyósítása ez év október-novemberben kezdődhet meg. A fagykárt szenvedettek a Nemzeti Kárenyhítési Alapból is számíthatnak mintegy 4 milliárd forintos forrásra. Ennek a forrásnak 50 százalékát már ez év decemberében megkaphatják a károsultak előlegként. Czerván György szerint a keletkezett károk mintegy 46 százalékát fedezi a több mint 13 milliárd forint.

A gazdálkodók támogatásként mintegy 10 milliárd forinthoz jutnak. Ez azt jelenti, hogy támogatásként kapják a gazdálkodók az 1,27 milliárd forintos de minimis forrást, továbbá az MFB Zrt. által folyósított kölcsön 4,7 milliárd forintos hányadát, valamint a Nemzeti Kárenyhítési Alapból származó pénzösszeget - összegezte az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.