Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Április 11. 13:46, hétfő | PR
Forrás: (x)

A hatékony logisztika 5 alappillére

A hatékony logisztika 5 alappillére

A logisztika az az út, amelyen keresztül az áruk és szolgáltatások fizikai teljesítése történik, és mint ilyen, az üzlet része.

Ahol nincs termék- vagy szolgáltatásmozgás, ott nincsenek tranzakciók – ezáltal nincs profit sem. A hatékony logisztika ezért kritikus egy vállalkozás működése szempontjából: lássuk a legfontosabb alappilléreit.

Anyagbeszerzés

Az anyagbeszerzés többet jelent, mint egy gazdaságos költségekkel működő beszállító megtalálását a gyártáshoz felhasznált nyersanyagokhoz. A logisztika magába foglalja az ehhez kapcsolódó tényezők és költségek kiszámítását és akceptálását, mint pl. a hátralékos rendelések késése, a kiegészítő szolgáltatások költségei, a raktározási költségek stb. Bármely adott alapanyag megfelelő forrásának megtalálásához szükséges az összes hozzájáruló elemnek a megértése és kezelése - más szóval stratégiai beszerzése.

Megrendelés teljesítése

A tranzakció befejezéséhez a következő teendő kiválogatni a raktárból a releváns tételeket, azokat megfelelően tárolni és felcímkézni, majd kiszállítani a vevőnek. Ezek a folyamatok együttesen magukba foglalják a rendelések teljesítését, és a vevőelosztás logisztikai folyamatának középpontjában állnak.

Amennyiben nagyobb távolságokat kell megtennie az árucikkeknek, mindenképp gondoskodni kell azok biztonságos célba éréséről. Az olyan nagyvállalatok, mint a Schoeller Allibert többutas innovatív csomagolásai nemcsak tartósak és praktikusak (pl. egymásra rakható vagy összecsukható tárolók), hanem teljes mértékben újrahasznosíthatók. Termékeik nemcsak biztonságos tárolást és szállítást tesznek lehetővé, hanem használatukkal pénzt is takaríthat meg egy vállalkozás.

Szállítás

A logisztika egyik sarokköve az áruk fizikai szállítása A pontból B pontba. A vállalatnak ki kell választania a legjobb szállítási módot – pl. légi vagy szárazföldi – a költségek, a távolság és a sebesség alapján. Globális szállítmányok esetén a feladónak naprakésznek kell lennie a vámokkal, a tarifákkal illetve a vonatkozó előírásokkal kapcsolatban. A szállítási menedzsereknek nyomon kell követniük a szállítmányokat, kezelniük kell a számlázást valamint jelentést kell készíteniük a teljesítményről.

Raktározás

Mind a rövid, mind a hosszútávú raktározás a logisztikai tervezés általános része. A tervezés során figyelembe kell venni a rendelkezésre álló raktárterület, valamint olyan speciális követelményeket, mint a hűtőtárolókat, dokkolólétesítményeket vagy a szállítási infrastruktúra (pl. vasútvonalak) közelségét.

A raktáron belüli szervezés során a gyakran mozgó vagy hamarosan szállítása tervezett árukat a raktár elején szokták elhelyezni. A romlandó termékeket gyakran forgatják, így esetükben a legrégebbi árucikkeket szállítják ki először. A gyakran kötegelt elemeket egymás mellett tárolják, míg a kisebb igényű termékeket általában a raktár hátuljában helyezik el.

Kereslet-előrejelzés és készletezés

A logisztika nagymértékben támaszkodik a keresleti előrejelzésekre: a segítségével egy vállalkozás sose fog kifogyni az alapvető vagy nagy igényű termékekből vagy anyagokból – vagy nem raktároz el belőlük túl sokat. Így sokkal kisebb az esélye, hogy pénz repül ki az ablakon az esetleges raktáron lévő áruk lassú értékesítése miatt. A készletkezelési technikák alkalmazásával a szezonális vagy trendi termékek iránti megnövekedett kereslet előre tervezésével a vállalatok magasabb profitot termelhetnek, gyorsabban forgathatják készleteiket. A lassabban mozgó áruk esetében pedig jobban kikalkulálható, hogy mikor ajánljon fel kedvezményes árat vagy egyéb ösztönzőket a tőke felszabadítására.

Címkék: logisztika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.