Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Október 22. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A házak úgy olvadtak el, mint a cukor”- Mádl Dalma jószolgálati nagykövetként végzett munkájáról

„A házak úgy olvadtak el, mint a cukor”- Mádl Dalma jószolgálati nagykövetként végzett munkájáról

Mádl Ferenc özvegye a Magyar Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként látogatja a katasztrófa sújtotta vidékeket, és alapvető fogyasztási cikkeket, meleg ételt, jó szót visz a rászorulóknak. Mádl Dalma asszony a Remény Emberei című műsorban beszélt férjével, a köztársasági elnökkel töltött élet szépségéről, és arról, hogy mi fest mindig mosolyt az arcára.

Régi pécsi családból származik, gyermekkorától kezdve sok ember vette körül. Három lány közül a legkisebb volt, késői gyermek, szülei pedig mélyen vallásosak: ez az örökség egész későbbi világnézetét meghatározta. Fiatal házasként Mádl Ferenc mellett sosem volt féltékeny annak tudományos sikereire, pályájára: mint az interjúban kifejtette, az egymás mellett, együtt élés mindennapjai számítottak igazán, és a közös beszélgetések. Az otthonról hozott szellem, a vallásos neveltetés férje életét is meghatározta-vallotta házaséletükről Mádl Dalma.

Amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök lett, kereste meg a Karitász, hogy dolgozzon velük. A kérésre igent mondott, és azóta is segíti a szervezetet. Egyszerre kapott gyönyörű és szomorú élményeket a karitatív munka végzése közben. Az első megrendítő élményeket a kárpátaljai árvíz alatt és után élte át, ott ahol a házak úgy olvadtak el, mint a cukor. Élelmiszert és takarót vittek a rászorulóknak, akik óriási szegénységben éltek a katasztrófa előtt is. A beregi árvíz idején szintén segítették tárgyi adományokkal és lelki támogatással a rászorulókat.

Itt is a Magyar Katolikus Karitász szervezete olyan gyorsan cselekedett, hogy a terepjárókkal két órával a repülőn érkező elnök után már ott voltak a helyszínen, bár a kerekek vízbe süllyedtek, és nehéz volt közlekedni. Mindenki, az ott lakók és a segítők is napi egyszer meleg ételt kaptak, és szociális munkások érkeztek a helyszínre. Később Makovecz Imre és csapata a tájba illő házakat tervezett a romok helyére figyelembe véve, hogy az ottaniak főként falusi turizmussal foglalkoznak-emelt ki néhány eseményt karitatív munkájukból a közigazgatási rádió vendége.

A devecseri iszapkatasztrófa után több mint negyven házat építtetett a Magyar Katolikus Karitász. A szintén Makovecz csapata által tervezett épületek külseje kisebb változtatásokkal, de egységesnek mondható, míg a berendezésről, a burkolatokról a lakók dönthettek-a hazai katasztrófa utáni segítségről is beszélt Dalma asszony.

A Mádl Dalma a Polgári Mo-ért alapítvány díjakor alapította az Istenadta Tehetségek- Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetségeiért Alapítványt. Kuratóriumi elnöke Kiss-Rigó László elnök, kuratóriumi tagként pedig többek között Jelenits IStván segítségére is számíthatnak. Tíz, kollégiummal is rendelkező egyházi iskola vesz részt a programban: a legszegényebb sorsú, tehetséges tanulóikat ajánlhatják az alapítvány figyelmébe. Ezek a gyermekek kis településekből, nehéz családokból származnak, oktatásukban segít az alapítvány. A 2005-ban indított program kezdetben öt gyereket támogatott, most már azonban huszonkét résztvevője van e programnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 13:43, szerda | Életmód

Meghalt Czakó Gábor író

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

2024. Február 21. 06:00, szerda | Életmód

Indul a James Blunt-turné, két hét múlva Budapesten lép fel

A franciaországi Rennes-ben kedden elkezdődik James Blunt idei európai turnéja. A világhírű brit dalszerző-előadó március 5-én a budapesti MVM Dome-ban ad koncertet.

2024. Február 20. 06:00, kedd | Életmód

Csaknem tizenkétezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését.

2024. Február 19. 13:21, hétfő | Életmód

Ma van a Magyar Ápolók Napja

Hazánkban Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének.