Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Szeptember 28. 11:30, szerda | Helyi
Forrás: Openhouse

A hitelközvetítők a devizaválság okozói? Csányi Úr, ezt nem gondolhatja komolyan!

A hitelközvetítők a devizaválság okozói? Csányi Úr, ezt nem gondolhatja komolyan!

Reakció Csányi Sándor a Corvinus Egyetemen elhangzott nyilatkozatára, miszerint a hitelközvetítők is felelősek a devizahitelek felfutásáért.

Molnár Kristóf, az Openhouse Országos Ingatlan és Hitel Hálózat ügyvezetője értetlenül áll Csányi Sándor kijelentése előtt, miszerint a vad bűnbak keresés legújabb állomásaként a hitelközvetítők mint új szereplők is felelőssé tehetők a devizahitelek ilyen mértékű elterjedéséért.

Való igaz, hogy a válság kirobbanása előtt a hitelközvetítői piacon viszonylagos káosz uralkodott, hiszen bárki kinevezhette magát hitelközvetítőnek és a bankok le is szerződtek velük. Így fordulhatott elő az az állapot, hogy akár megfelelő szakmai tudás és végzettség nélküli emberek is közvetíthettek hiteleket.
Véleményünk szerint ez nem azok hibája, akik éltek a lehetőséggel, hanem jóval inkább azoké, akik nem szabályozták megfelelően a területet és azon pénzintézeteké, akik értékesítési hálózatuk bővítése érdekében bárkivel leszerződtek.

A válság kirobbanása után azonban a PSZÁF szabályozta a hitelközvetítés területét, ezáltal a piac megtisztult és ma már kizárólag megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkezők közvetíthetnek hiteleket a bankok felé.
A válság előtti szabályozatlan piac ellenére Csányi Úr azon törekvésével, hogy a felelősséget a hitelközvetítőkre hárítja, nem értünk egyet.

Mivel az értékesítők/hitelközvetítők a bank – beleértve az OTP bankot is – szerződött partnerei voltak, ezért a szerződés értelmében kizárólag a bank által kidolgozott hitelkonstrukciókat értékesíthették! A bank által e tevékenységért fizetett jutalék mértéke pedig nem függött attól, hogy forint, vagy deviza alapú hitelt vesz fel az igénylő.

A legtöbb bank folyamatos képzésein a bank által preferált termékeket mutatták be a hitelközvetítőknek és az új termékekről e-maileket küldtek, melyekben érdekes módon nem a forint, hanem a devizahiteleket preferálták! A több száz email, átadott oktatási anyag között egyetlen egy felszólítást, figyelmeztetést nem kaptunk, melyben figyelmünket felhívták volna a devizahitelek korlátozására, vagy rendkívüli kockázataira. Biztosak vagyunk abban, hogy ilyen dokumentumot a bankok sem tudnak bemutatni. Ezért tartjuk visszásnak Csányi Úr törekvését, miszerint a hitelközvetítőkre hárítja annak felelősségét, hogy a devizahitelek így felfutottak.

Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a legkockázatosabb japán jen hitelt az Openhouse szerződött banki partnerei közül éppen az OTP bank volt az, aki leginkább ajánlotta számunkra. A közvetítőink belátásán múlt, hogy nem született túl sok ilyen jellegű hitelkonstrukció!

Szívesen vennénk azonban Csányi Úrtól egy statisztikát, amelyben számszerűen be tudja bizonyítani, hogy a bank saját ügyfeleitől és a közvetítőkön keresztül ugyanazon időszak alatt befogadott hitelállomány között szignifikáns eltérés van, a forint hitel javára.

A pénzügyi termékek, ezen belül a hitelek közvetítésére mára egy egész üzletág épült. Ez az üzletág azért nőhette ki magát, mert a pénzintézeteknek megérte külsős ügynökhálózatot felépíteni, üzemeltetni és fenntartani, hiszen még így is olcsóbban jutottak minőségi ügyfélhez (pl. az Openhouse ügyfeleihez is), mint más csatornákon keresztül jutottak volna.

Úgy tudjuk, a többi pénzintézet nem a közvetítőket teszi felelőssé a kialakult helyzetért és a saját közvetítőhálózatával együttműködve próbál meg a lehető legjobb pozícióba kerülni az átrendeződő magyar piacon.

Sajnálattal fogadtuk, hogy Magyarország legbefolyásosabb banki szaktekintélye a közösen kitűzött célok és eredmények elérése érdekében a harmadik vonalban vállvetve küzdő közvetítőket teszi felelőssé. Erre a kialakult helyzetre nekünk – a banki szektorral ellentétben – semmiféle hatásunk és befolyásunk nem volt.


Címkék: Openhouse

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.