Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 01. 19:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Kardirex Egynapos Sebészeti Centrum

A horkolás: nemcsak zavaró, de veszélyes is?

A horkolás: nemcsak zavaró, de veszélyes is?

Mindannyian ismerjük a gyakran komikus, de inkább bosszantó alvás alatti hangjelenséget,mely az egész család éjjeli pihenését zavarja.

Mi okozza a horkolást?

Horkolás akkor jelentkezik, ha a légzés során gyorsan áramló levegő akadályba ütközik Horkolást okozhat a garatképletek megnagyobbodása (torokmandulák, nyelvgyöki mandulák, nyelvcsap), a túl laza lágyszájpad, továbbá az orrlégzés nehezítettségét okozó orrsövényferdülés és orrpolypok. Amennyiben kóros szervi eltérés nincs a háttérben (és ez a leggyakoribb „klasszikus”eset), alvás alatt az izomzat fokozott ellazulása (mély alvás, altató, részegség) miatt a légutak kalibere csökken, ebből eredően a légáramlás sebessége a légvétel során jelentősen megnő. Ez rezgésbe hozza a garat bizonyos részeit, leggyakrabban a lágyszájpadot, és ez adja ezt a kellemetlen, zavaró hangot minden egyes belégzéskor.

Milyen veszélyeket rejt?

Aki horkol, annak légzése rendszertelenné válik. Súlyosabb esetben a horkolás jele lehet az „obstruktív alvási apnoe” nevű megbetegedésnek. Ez tulajdonképpen egy olyan súlyos állapot, mikor a légutak belégzéskor néhány másodpercig teljesen elzáródnak, így alvás alatt átmeneti légzéskimaradások keletkeznek. Ez oxigénhiányos állapotot eredményez, melynek szövődményeként gyakoriak a szívpanaszok, keringési rendellenességek. De még ha ezek nem is lépnek fel, a horkoló beteg nem tudja rendesen kipihenni magát, fáradtan ébred. Magasvérnyomás, ingerlékenység, memóriazavar, csökkent teljesítőképesség lehet az eredmény.

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Természetesen a családtagok előbb-utóbb jelezni fogják, de sokat tenni ellene nem tudnak. Az illető gyakran tudomást sem vesz a falakat rengető hangjelenségről, hiszen nem neki kell azt nap mint nap elviselnie.
Az okok túlnyomó többsége rutin fül-orr-gégészeti vizsgálattal kideríthető. Azonban ahhoz, hogy a kezelés eredményét objektíven értékelni tudjuk, sor kerülhet megfelelő alvásdiagnosztikai kivizsgálásra. A beteg kényelmesen, otthon végezheti el a vizsgálatok egy részét hordozható készülék segítségével. Szükség esetén kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség külön erre a célra felszerelt alvásdiagnosztikai laboratóriumban.

Hogyan lehet kezelni?

A horkolás megszüntetésére többféle módszer is létezik: vannak patikában kapható „csodaszerek”, orrszárnyra rakható ragasztócsíkok, orrcsipeszek, fej alá való rezgõpárnák, orrcseppek. Hatékonyságuk erősen kérdéses. Sokkal meggyőzőbb eredménnyel kecsegtet a műtéti megoldás. Előtte tisztázni kell a kiváltó okot, mert csak így lehet sikeres a kezelés. A megnagyobbodott, laza lágyszájpad és pl. a túl hosszú nyelvcsap megkisebbítése történhet hagyományos sebészeti módszerekkel (szike, elektromos kés), illetve modernebb radiofrekvenciás berendezéssel vagy lézerrel. Utóbbiak kisebb megterhelést és zökkenőmentesebb gyógyulást nyújtanak. Műtéti kezeléssel jó eséllyel megszüntető a kiváltó ok. Ezek a garatműtétek ma már akár egynapos sebészet keretein belül is elérhetőek, viszonylag egyszerűen megszabadítják a beteget (és környezetét) a sok kellemetlenségtől, amit a horkolás okoz.

Dr. Németh Zsuzsanna fül-orr-gégész adjunktus

A kivizsgálás és kezelés részleteiről további információt kaphat: Kardirex Egynapos Sebészeti Centrum – www.kardirex-sebeszet.hu
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.