Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 06. 19:06, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A járvány terjedésének lassulását jelzi az új angliai reprodukciós ráta

A járvány terjedésének lassulását jelzi az új angliai reprodukciós ráta

Az angliai koronavírus-járvány terjedésének lassulására utal a reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 0,9 és 1,1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 9-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A pénteken közzétett új becslési sáv a SAGE ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy az Angliában naponta bekövetkező új fertőződések számának változása az 1 százalékos csökkenés és a 2 százalékos növekedés közötti sávban lehet.

Az újonnan kiszámolt angliai reprodukciós ráta a koronavírus-fertőződések terjedésének lassulását mutatja: a múlt héten a becslési sáv még 1,1-1,3 között volt, vagyis mindkét becslési szélsőérték a kritikus 1 felett járt.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss napi és heti járványügyi adatai is az újonnan bekövetkezett fertőződések számának csökkenését jelzik.

A szaktárca közölte: az elmúlt egy napban 34 029, az utóbbi egy hétben 265 826 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében.

A heti fertőződési szám 23 892-vel, 8,2 százalékkal alacsonyabb az egy héttel korábban újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések számánál.

Október második felében több olyan nap is volt, amikor 50 ezer körüli, sőt 50 ezret valamivel meghaladó számú új koronavírus-fertőződést szűrtek ki 24 óra alatt.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint eddig 50 156 656-an kapták meg a koronavírus elleni oltás első adagját.

Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb brit lakosság 87,2 százaléka már részesült az első oltási dózisból.

A szaktárca szerdai tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 45 790 934 embernek adták be, így a lakosság 79,6 százaléka már mindkét oltási adagot megkapta.

A harmadik, hatáserősítő célú vakcinadózisból 9 347 074-en részesültek, vagyis a 12 éven felüliek 16,3 százalékát már háromszor is beoltották az Egyesült Királyságban.

Így az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok száma együtt átlépte a 105 milliót.

A brit egészségügyi hatóságok most elsősorban arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik dózist. Ezt a napi számok is tükrözik: a szakminisztérium péntek esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 43 731 első, 20 482 második, ugyanakkor 334 398 harmadik oltási adagot adtak be országszerte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.