Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Május 28. 08:15, kedd | Belföld

A kávézók ökotudatosságára hívták fel a figyelmet

A kávézók ökotudatosságára hívták fel a figyelmet

Van egy különleges csésze, amely arra hivatott, hogy megoldást nyújtson az egyik hulladékproblémára a sok közül, méghozzá az egyszer használatos, eldobható papírpoharakéra.

Ezek jelentős része nem vagy csak nehezen újrahasznosítható – hangzott el az M1 Kék bolygó című műsorában, hétfőn.

Azért, hogy a csészék megfelelően bent tartsák a folyadékot, a papírrétegek közé műanyag réteget laminálnak a gyártás során. Nem igazán van technológia arra, hogy ezeket az eldobható papír poharakat újrahasznosítsuk, sajnos napi szinten elég sok szemetet keletkeztetünk– mondta Miklosik István, a Bloom Coffee tulajdonosa.

A becslések szerint évente világszinten 500 milliárd darabot. Hatalmas mennyiség ez, amelyet nem hagyhatnak figyelmen kívül a fenntarthatóság iránt elkötelezett kávézótulajdonosok. A dizájnpoharakban rejlő ötlet rendszerszintű megoldást kínál, amelyet hamarosan részletesen is bemutatunk, de előbb vessünk egy pillantást a kávétermesztés és kávéfogyasztás okozta környezeti problémákra.

A kávétermesztés és kávéfogyasztás okozta környezeti problémák

Mióta elterjedt a nagyüzemi kávétermesztés körülbelül 2,5 millió hektárnyi esőerdőt vágtak ki, ez több mint Magyarország területének egynegyede – mondta Harmat Ádám, a WWF Éghajlatváltozás és Energia programvezetője

Kutatások szerint 2030-ra a mezőgazdaság, ezen belül az állattartás növekedése, az erdőtüzek, a szárazság és a fakitermelés miatt az Amazonas esőerdőinek akár az 55 százaléka is odaveszhet.
Pusztulásuk fokozza a klímaváltozás folyamatát, amely egyebek mellett komolyan veszélyezteti a kávétermesztést.

Ennek már ma is vannak jelei: 2014-ben volt egy nagyon aszályos időszak, és a kávé világpiaci ára kétszeresére emelkedett. Két nagyobb fajta kávé létezik a piacon, az egyik az arabica, ami jó minőségű, a másik a robusta, ami a rosszabb minőségű. A rossz hír az, hogy a klímaváltozásnak főleg az arabica kávé van kitéve – mondta Harmat.

A fenntarthatóságra is ügyelő kávézók

Szerencsére az újhullámos kávézókban egyre színesebb a kínálat, és kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatóságra ügyelő kávétermelők, illetve pörkölők termékei. Van egy budai kávézó, ahol főleg az ökotudatos gazdaságok kávéi kaphatók, valamint innen indult az az új, Ausztráliából származó kezdeményezés, amely megoldás lehet a papírpoharak egyre nagyobb problémájára:

Egy olyan a fogyasztó által újrahasználható poharat ad, amit hogyha az ember egyszer megvásárol magának, az elviteles kávéját ebbe kérheti. Ezt a poharat egy természetes anyagból készítik, nincs igazán jó magyar fordítása. Coffehusk-nak hívják angolul, ez a kávénak egy belső héja, amit a termőterületeken a kávéfeldolgozás során lehántolnak a kávécseresznyéről – mondta Miklosik.

A poharak használata úgynevezett csererendszerben történik.

Megkerestünk 11 másik kávézót is Budapesten, amelyekről tudjuk, hogy hozzánk hasonló értékeket képviselnek. Ezek a kávézók tartanak egy minimális forgókészletet ezekből a poharakból, ezért,
amikor a vendég bemegy és leadja a használt poharát, azonnal kap egy tiszta pohárba ugyanannyi kávét, mint amennyit az ő pohara tartalmazott, majd mehet is útjára – magyarázta Miklosik.

Borogdai Beáta ökotudatos kávézója

Akár Borogdai Bea kávézójába is érkezhetünk ezzel a pohárral, ahol természetesen szintén nem kérdés az ökotudatosság.

Sok kávézóval dolgozunk együtt, ahol a süteményeinket árulják. Mivel összeköttetésben vagyunk egy kerékpárkölcsönzővel is, ezért az árukat biciklivel tudjuk szállíttatni a célhelyekre. Így épül fel a folyamat – közölte Borogdai Beáta, a Dynamobake tulajdonosa.

A sütemények kizárólag növényi alapanyagból készülnek, ennek ugyanis az állati eredetű élelmiszerhez képest jóval kisebb az ökológiai lábnyoma.

A csokis kekszünkben vannak aszalványok és magok is. Ami a tojást helyettesíti az pedig a lenmag, amely le van darálva, mert így kerül bele a süteménybe. Darált mandulát és aszalt meggyet is teszünk bele, de a sütemény alapja a bab. Amikor kész a massza, már csak a csokit kell belerakni – fejtette ki Borogdai Beáta.

Ebből kis pogácsák készülnek, amelyek aztán sütőben hamar finomra sülnek. A vendéglátásban különösen fontos a fenntartható megoldások alkalmazása, mert az éttermek és kávézók nagy mennyiségben használják, illetve kínálják a Föld erőforrásait, ráadásul komoly szemléletformáló erővel is bírnak.

Forrás: hirado.hu

Kép: Illusztráció - MTI/Marjai János

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.