Hírek
2019. Május 28. 08:15, kedd | Belföld
A kávézók ökotudatosságára hívták fel a figyelmet
Van egy különleges csésze, amely arra hivatott, hogy megoldást nyújtson az egyik hulladékproblémára a sok közül, méghozzá az egyszer használatos, eldobható papírpoharakéra.
Ezek jelentős része nem vagy csak nehezen újrahasznosítható – hangzott el az M1 Kék bolygó című műsorában, hétfőn.
Azért, hogy a csészék megfelelően bent tartsák a folyadékot, a papírrétegek közé műanyag réteget laminálnak a gyártás során. Nem igazán van technológia arra, hogy ezeket az eldobható papír poharakat újrahasznosítsuk, sajnos napi szinten elég sok szemetet keletkeztetünk– mondta Miklosik István, a Bloom Coffee tulajdonosa.
A becslések szerint évente világszinten 500 milliárd darabot. Hatalmas mennyiség ez, amelyet nem hagyhatnak figyelmen kívül a fenntarthatóság iránt elkötelezett kávézótulajdonosok. A dizájnpoharakban rejlő ötlet rendszerszintű megoldást kínál, amelyet hamarosan részletesen is bemutatunk, de előbb vessünk egy pillantást a kávétermesztés és kávéfogyasztás okozta környezeti problémákra.
A kávétermesztés és kávéfogyasztás okozta környezeti problémák
Mióta elterjedt a nagyüzemi kávétermesztés körülbelül 2,5 millió hektárnyi esőerdőt vágtak ki, ez több mint Magyarország területének egynegyede – mondta Harmat Ádám, a WWF Éghajlatváltozás és Energia programvezetője
Kutatások szerint 2030-ra a mezőgazdaság, ezen belül az állattartás növekedése, az erdőtüzek, a szárazság és a fakitermelés miatt az Amazonas esőerdőinek akár az 55 százaléka is odaveszhet.
Pusztulásuk fokozza a klímaváltozás folyamatát, amely egyebek mellett komolyan veszélyezteti a kávétermesztést.
Ennek már ma is vannak jelei: 2014-ben volt egy nagyon aszályos időszak, és a kávé világpiaci ára kétszeresére emelkedett. Két nagyobb fajta kávé létezik a piacon, az egyik az arabica, ami jó minőségű, a másik a robusta, ami a rosszabb minőségű. A rossz hír az, hogy a klímaváltozásnak főleg az arabica kávé van kitéve – mondta Harmat.
A fenntarthatóságra is ügyelő kávézók
Szerencsére az újhullámos kávézókban egyre színesebb a kínálat, és kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatóságra ügyelő kávétermelők, illetve pörkölők termékei. Van egy budai kávézó, ahol főleg az ökotudatos gazdaságok kávéi kaphatók, valamint innen indult az az új, Ausztráliából származó kezdeményezés, amely megoldás lehet a papírpoharak egyre nagyobb problémájára:
Egy olyan a fogyasztó által újrahasználható poharat ad, amit hogyha az ember egyszer megvásárol magának, az elviteles kávéját ebbe kérheti. Ezt a poharat egy természetes anyagból készítik, nincs igazán jó magyar fordítása. Coffehusk-nak hívják angolul, ez a kávénak egy belső héja, amit a termőterületeken a kávéfeldolgozás során lehántolnak a kávécseresznyéről – mondta Miklosik.
A poharak használata úgynevezett csererendszerben történik.
Megkerestünk 11 másik kávézót is Budapesten, amelyekről tudjuk, hogy hozzánk hasonló értékeket képviselnek. Ezek a kávézók tartanak egy minimális forgókészletet ezekből a poharakból, ezért,
amikor a vendég bemegy és leadja a használt poharát, azonnal kap egy tiszta pohárba ugyanannyi kávét, mint amennyit az ő pohara tartalmazott, majd mehet is útjára – magyarázta Miklosik.
Borogdai Beáta ökotudatos kávézója
Akár Borogdai Bea kávézójába is érkezhetünk ezzel a pohárral, ahol természetesen szintén nem kérdés az ökotudatosság.
Sok kávézóval dolgozunk együtt, ahol a süteményeinket árulják. Mivel összeköttetésben vagyunk egy kerékpárkölcsönzővel is, ezért az árukat biciklivel tudjuk szállíttatni a célhelyekre. Így épül fel a folyamat – közölte Borogdai Beáta, a Dynamobake tulajdonosa.
A sütemények kizárólag növényi alapanyagból készülnek, ennek ugyanis az állati eredetű élelmiszerhez képest jóval kisebb az ökológiai lábnyoma.
A csokis kekszünkben vannak aszalványok és magok is. Ami a tojást helyettesíti az pedig a lenmag, amely le van darálva, mert így kerül bele a süteménybe. Darált mandulát és aszalt meggyet is teszünk bele, de a sütemény alapja a bab. Amikor kész a massza, már csak a csokit kell belerakni – fejtette ki Borogdai Beáta.
Ebből kis pogácsák készülnek, amelyek aztán sütőben hamar finomra sülnek. A vendéglátásban különösen fontos a fenntartható megoldások alkalmazása, mert az éttermek és kávézók nagy mennyiségben használják, illetve kínálják a Föld erőforrásait, ráadásul komoly szemléletformáló erővel is bírnak.
Forrás: hirado.hu
Kép: Illusztráció - MTI/Marjai János
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 07:58, péntek | Belföld
Lázár János: Magyarország kormánya a legnagyobb alföldi vasútépítési fejlesztésre készül
2024. November 22. 07:56, péntek | Belföld
Orbán Viktor szerint óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét
Az elmúlt egy évben óriási mértékben sikerült kiszélesíteni Magyarország mozgásterét, elsősorban a nemzetközi politikai térben, ami a határon túli magyar közösségek megerősödését is jelenti
2024. November 22. 07:54, péntek | Belföld
Rogán Antal abban bízik, sokan fogják használni a Digitális Állampolgárság Programot
Abban bízom, hogy a Digitális Állampolgárság Program alkalmazás széles tömegeknek elnyeri a támogatását, sokan fogják használni, mert látni fogják, hogy így egyszerűbb ügyet intézni, magukat azonosítani
2024. November 21. 07:51, csütörtök | Belföld
Szijjártó Péter: Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége hazánkban építi fel az első gyárát a régióban
Dél-Korea legnagyobb élelmiszeripari cége Magyarországon építi fel első közép-európai gyárát, kétszáz új munkahelyet teremtve ezzel Dunavarsányban - jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.