Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 04. 16:00, péntek | PR
Forrás: (x)

A keltetésre alkalmas tojások jellemzői

A keltetésre alkalmas tojások jellemzői

A keltetőgép kizárólag sérülésmentes, tiszta tojások melegítését képes elvégezni.

A megfelelő tojásoknak azonban ennél jóval több tulajdonsággal kell rendelkeznie. Hiszen kizárólag a kiváló minőségű baromfi tojásokból lehetnek életképes csibék. Az alábbi cikkben megnézzük, hogyan ajánlott kiválasztani a keltetőgépbe kerülő tojásokat!

A tenyésztojás ellenőrzése

Mielőtt a keltetőgépbe helyezzük a tojásokat, mindenképpen meg kell néznünk, hogy alkalmasak-e a keltetésre. A megfelelő tojás alakja szabályos, felszíne teljesen sima és ép. Nincsenek rajta repedések vagy törések. Mérete a fajtára jellemző kell, hogy legyen és a biztonság garantálása érdekében egészséges állományból kell, hogy származzon. Ezt minden esetben állatorvos ellenőrzi. A leggyakoribb baromfibetegségek, amelyekre kiterjed a vizsgálat a tífusz, a kolera, a pestis és a himlő. Más fajoktól származó tojások esetén további betegségeket is vizsgálnak.

A keltetésre alkalmas tojás megfelelő vastagságú, egyszikű és sima felületű. A belsejét lámpával lehet megvizsgálni. Ha zavaros, szabálytalan vagy szétfolyik a sárgája, nem alkalmas arra, hogy a keltetőgépbe rakjuk. Hogyha tömege nem éri el a fajtára jellemző mértéket, ugyancsak nem alkalmas tenyésztésre. A nagyságára vonatkozó követelmények fajtánként változnak: baromfinál általában 55 és 75 g közötti, gyöngytyúk esetén 30-50 g közöttinek kell lennie. A pulyka és a kacsa tojása ennél jóval nagyobb méretű, 70-100 g tömegű. A liba tojása pedig 140-220 g között megfelelő. A nagyságot befolyásolja a tojó kora, egészségi állapota és a takarmányozás is.

A keltetőgép bevetése előtt az említett tulajdonságok mellett a tojás színét is ellenőrizni kell. A legtöbb tojás többnyire krémszínű vagy fehér, pulyka esetén pedig pöttyös. A tojást naponta négyszer kell begyűjteni, majd tisztítani, esetleg fertőtleníteni is. A beszedés után fél napig szobahőmérsékleten tartható. Ezt követően a tárolás ideje határozza meg a hőmérsékletet.

A keltetőgép használata

A keltetőgépbe az ellenőrzött tojások helyezhetők el. Rakjuk őket fejjel lefelé és napi kétszer fordítsuk meg a tojásokat. Automata működésű keltetőgép használata esetén ezt nem kell elvégezni. A keltetés ideje átlagosan 20 napig tart (+/- néhány nap). A megfelelő hőmérsékletet bizonyos berendezések maguktól biztosítják, az egyszerűbb, kézi működtetésű keltetőgépen manuálisan kell beállítani a kívánt hőmérsékletet.

A csibék kikelése után néhány óráig még hagyjuk őket a keltetőgépben. 5-6 óra alatt a pihék megszáradnak majd rajtuk. Ezt követően rakjuk őket külön helyre, enni és inni még ne adjunk nekik, hiszen az első napra elegendő számukra mindaz a tápanyag, amit a tojássárgájából korábban elraktároztak. Az első napokban 35°-os melegben kell tartani őket, mely kiválóan biztosítható egy infralámpával.

A kelést követően tisztítsuk ki a keltetőgépet. A ventilátor takarítására is érdemes évente néhány alkalommal, sűrített levegővel sort keríteni. A tisztítás mellett a karbantartásra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Szakszerű működtetéssel egy jó minőségű keltetőgép garantáltan hosszú időn keresztül szolgálja majd a szaporítást.

Címkék: keltőgép, keltés, tojás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt