Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 09. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoGyőr

A kerttel minden időszakban foglalkozni kell

A kerttel minden időszakban foglalkozni kell

A kertészet szerelmeseinek legfontosabb időszaka az ősz. Ilyenkor ültetjük el a legtöbb gyümölcs- és díszfánkat, és ekkor kezdjük meg az alapos felkészülést a télre is.

Még a gyakorlott kertészeknek sem ért néha, ha egy-egy vitatott kérdéssel szakemberhez fordulnak, ezt tettük mi is, megkértük Hegedűs András kertészmérnököt, a Nyúlon működő Juharfa Kertészet vezetőjét, adjon néhány tanácsot az őszi kertimunkákhoz.

- Cégünk kertészmérnökök vezetésével alakult 2011-ben kertészeti tevékenységek végzésére. Fő profilunk a dísznövény értékesítés, amelyet elsősorban Nyúlon található kertészeti árudánkban folytatunk, amelyet augusztusban nyitottunk meg. A növényértékesítés mellett a kerthez kapcsolódó szolgáltatásokkal is foglalkozunk, a megvásárolt növényeket házhozszállítjuk, igény esetén szakszerűen ki is ültetjük. Tevékenységünknek része a kertek felmérése, növénytelepítési szaktanácsadás, akár a kert építését is vállaljuk. Árudánkban szakértő munkatársak várják a vásárlókat, a nálunk kapható növényekről is rengeteg információval tudnak szolgálni, de gyakran segítünk megoldani a kertekben előforduló problémákat is.

- Sokan gondolják azt, hogy a kertszépítésnek ősszel vége van. Ön egyetért ezzel?

A kerttel minden évszakban foglalkozni kell, nem kivétel ez alól a tél sem, sosem szabad abbahagyni a kinti munkát. Bár az ősz az egyik legintenzívebb időszak, ezután sem szabad megfeledkezni a növények megfelelő fagyvédelméről, esetlegesen a hó eltávolításáról az ágakról. A legfontosabb munka pedig gondolataink rendszerezése, az „ötletelés”, hogy amint elmúlik a tél, rögtön hozzákezdhessünk a kert tavaszi szépítéséhez.

- Vannak-e olyan növények, amelyek ültetése, éppen az őszi időszakban ideális?

A legtöbb növényt lehet és ajánlatos is ősszel ültetni. Külön kiemelném a gyümölcsfákat és a díszfákat, amelyeket mindenképp most érdemes ültetni. Ezek ültetése a levelek lehullása után a legbiztonságosabb, ezért október közepéig nincsenek is forgalomban. Gyümölcsfajtákból hatalmas választék áll rendelkezésre, érdemes előre megtervezni, hogy milyen fajtákat szeretnénk ültetni. Praktikus az egyes fajokból érési sort kialakítani, így jóval hosszabb ideig élvezhetjük a friss gyümölcsöket. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az egyes gyümölcsfák tekintélyes mennyiséget képesek teremni, nem szabad tehát túlzásokba esni az ültetéskor, hiszen sokan a felesleges gyümölccsel nem tudnak mit kezdeni, az lehullva a fa alá csak további problémákat okozhat.

- Milyen speciális tanáccsal tudja ellátni azokat, akik meg szeretnék óvni a kerti növényeiket a hamarosan érkező fagyoktól?

A fagyos időszak beköszönte minden kertészkedő számára óriási kihívás. Az első és legfontosabb, hogy utána kell érdeklődni, hogy mely növények érzékenyek a fagyokra, melyekre kell különleges figyelmet fordítanunk. A legtöbb fás növény, díszcserje hazánkban télálló, tehát velük különösebb teendőnk nincs. Egyes mediterrán származású növények nem bírják az alacsonyabb hőmérsékletet, ezeket teleltető helyre kell szállítani. Az évelő növények, kisebb cserjék tövét érdemes lombbal takarni, így védve őket. A rózsák, frissen ültetett gyümölcsfák tövét pedig kisebb földkupaccal szükséges védeni. A törzses rózsák esetén a magastörzsön található hajtásokat szigetelő anyag (akár szalma) segítségével kell védeni.

- Ön milyen növényeket ajánlana a kínálatából azoknak, akik már az őszi időszakban elkezdenék a kertjük átalakítását?

Díszfák közül a gömbkőriseket ajánlanám a leginkább, hiszen kiemelkedően szép dísznövények, nyári virágzással, gyönyörű őszi lombszíneződéssel, s mindez abszolút gondozásmentességgel párosul. De a hársfák és a juharok között is lehet szép, érdekes növényeket találni, amelyek bármely kert díszei lehetnek. Díszcserjék hatalmas kínálatával várjuk vásárlóinkat, az örökzöld talajtakaró cserjéktől kezdve, a színes levelűeken át, egészen a virágzó cserjékig. Külön kiemelném rózsalonc és színes levelű som választékunkat. Az őszi, téli időszak színpompás virágzó törpecserjéi az erikák és csarabok, amelyek minden kertbe színt képesek vinni még a komor téli hónapokban is. Aki szereti az örökzöldeket, fenyőféléket, biztosan fog kedvére valót találni árudánkban, hiszen nagyon sokféle színű és alakú tuja, hamisciprus, boróka és fenyő is részét képezi választékunknak. Október közepétől megérkeznek a gyümölcsfák, s igazából ez fogja jelezni az őszi ültetési szezon kezdetét.


Címkék: dísznövény, kert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.