Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 18. 09:11, szerda | Helyi

A kiserdőre és a szobrokra vonatkozó előterjesztés is átment a közgyűlésen

A kiserdőre és a szobrokra vonatkozó előterjesztés is átment a közgyűlésen

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Győrben hétfőn Dézsi Csaba András polgármester. Jövő héten lesz regnálásának utolsó ülése.

A kiküldött meghívóban négy napirendi pont szerepel, ebből kettő az ellenzék körében, illetve a leendő polgármesternél (Pintér Bencénél) már az ülés előtt vitát váltott ki. Pintér tüntetést hívott össze a marcalvárosi kiserdőre vontakozó előterjesztés kapcsán. Ennek lényege, hogy a kiserdő 97,5 százalékát védetté nyilvánítja a város, de a 2,5 százalékon hagyja, hogy ott idősotthon-bővítés történjen.

Az ellenzéki képviselők mellett a városrész (Marcalváros) önkormányzati képviselője – aki fideszes politikus – sem támogatta az előterjesztést. A többség azonban igen, Dézsi azt üzente az utódjának, hogy leendő polgármesternek lehetősége lesz arra, hogy a fennmaradó 2,5 százalékát is levédesse.

A másik téma a tervezett két szobor kérdése: itt a Győri Balett emlékmű és a Győri Keksz és Ostyagyár emlékhely felállításáról van szó. Az ellenzék ennél a pontnál az alkotások koncepcióját hiányolta, illetve azt kifogásolta, hogy az erre szánt pénzt (mintegy 100 millió forintot) másra is lehetne fordítani. A polgármester további emlékhelyek, szobrok felállításának szükségességéről beszélt, mert szerinte fontos, hogy "megadjuk a tiszteletet a múltnak, a város polgárainak".

A képviselők a vita után 13 igennel fogadták el a javaslatot (húszan voltak a közgyűlésen).

Az utolsó napirendi pontban javaslatot tettek állatvédelmi támogatások nyújtására, előtte a közgyűlés elfogadta a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. törzstőkéjének felemelésére, az alapító okirat módosítására benyújtott javaslatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 07:13, péntek | Helyi

Hol folytatják az eddigi városvezetők?

Az utolsó közgyűlést követően biztosan változni fog a városvezetés. Számba vettük, hogy a polgármesterről, illetve az alpolgármesterekről mit lehet tudni a folytatást illetően.

2024. Szeptember 26. 09:16, csütörtök | Helyi

Árvíz után: óriási kár a faanyagban és a vadállományban

Az elmúlt napok, hetek eseményeit meghatározta a többhetes kánikula után érkező Borisz ciklon, majd a nyomában járó árhullám. Akár többezer köbméter faanyagot is elvihetett az ár a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt. területéről.

2024. Szeptember 26. 08:09, csütörtök | Helyi

Viharos közgyűléssel zárult a ciklus Győrben

Módosította szervezeti és működési szabályzatát Győr önkormányzata.

2024. Szeptember 26. 07:13, csütörtök | Helyi

13 milliárdért újítottak fel orvosi rendelőket, az egyiket Egyeden

A Magyar falu program részeként az elmúlt öt évben mintegy 13 milliárd forint értékben újítottak fel orvosi rendelőket – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa