Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Június 29. 07:10, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A Kliktől az NGM-hez kerülnek a szakképző iskolák

A Kliktől az NGM-hez kerülnek a szakképző iskolák

Több jogszabály is változik a köznevelésben július 1-től, például ekkor kerülnek a szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába.

A szakképzés rendszerének átalakításával összefüggésben július 1-jén lépnek hatályba a Klik fenntartásában működő egyes szakképző intézmények átadásáról, valamint egyes kormányrendeleteknek a szakképzés intézményrendszerének átalakításával összefüggő módosításáról szóló változások. A kormány döntése alapján július 1-től mintegy 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába - közölte korábban a gazdasági tárca.

Ezzel kapcsolatban - mint a köznevelési államtitkárság az MTI kérdésére közölte - egy lényeges módosítást tartalmazott a Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, bevezette a köznevelési intézmények elnevezései közé a szakképzési centrum megnevezést. Ez a rendelkezés már 2015. június 15-én hatályba lépett. (A szakképzési centrumokre a szakképző intézmények hatékonyabb, összehangoltabb működése, az erőforrások hatékonyabb közös felhasználása érdekében van szükség. A korábbi szakképző iskolák a szakképzési centrumok tagintézményeiként működnek tovább, de a centrumokban szakközépiskolai, kifutó jelleggel gimnáziumi, továbbá szakiskolai és speciális szakiskolai képzés is folyhat.)

Nem a szakképzés átszervezésével kapcsolatos, de július 1-jétől hatályba lépő változás: a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló Emmi-rendelet módosítása, amely a tankönyvtámogatáshoz szükséges tanulói igénylőlapot érinti.

Címkék: iskola, klik, ngm, Szakképző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.