Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

A kocsi, amiből csak egy van a világon

A kocsi, amiből csak egy van a világon

Ez a gyönyörű koncepcióautó mindössze egy példányban létezik, és olyan sikerautók formavilágát ihlette meg, mint a legendás Corvette, a Buick Riviera, vagy a Cadillac Eldorado.

A General Motors formatervezői az ötvenes évek közepén a konkurenciát megelőzve teljesen új irányvonalat álmodtak meg a márkának. Minden tudásukat és tehetségüket beleadták az almazöld fényezésű tanulmányautóba, amely a Chevrolet Biscayne nevet kapta, és 1955-ben rántották le róla a leplet a Motorama kiállításon.

Az autó motorjáról is tegyünk említést, a vadonatúj fejlesztésű, 4342 köbcentiméteres V8-as blokkról: sima járásával és erős teljesítményével kimagaslott az akkori mezőnyből. A Motorama kiállításon hatalmas sikert aratott a Biscayne, érdemes alaposan megnéznünk a korát megelőző panoráma-szélvédőt, a gyönyörű oldal- és farkialakítást, valamint a békaszemekhez hasonlító fényszórókat. A remek fogadtatás ellenére ebben a formában sosem került gyártásba a Biscayne, sőt a GM vezetősége be akarta zúzatni, azonban a feladatra megkért autószerelők inkább elrejtették a telepen, és csak évtizedekkel később került elő.

Irányt mutatott a Biscayne

A Biscayne oldalán végigfutó, rakétaformájú karosszériaív aztán egy az egyben átkerült az 1956-ban piacra dobott, második generációs Corvette-re, emellett a Buick Riviera és a Cadillac Eldorado Brougham is magán viselte a koncepcióautó egyes megoldásait. A teljesen felújított Chevrolet Biscayne jelenleg Joe Bortz autógyűjtő tulajdonában van, aki komoly megbecsülésnek örvend a szakmában. Bortz úr gyakorlatilag romokból építette újjá a csodálatos gépjárművet, és a pénz nem számít alapon minden hiányzó alkatrészt legyártatott a korabeli fotók és tervek alapján. Az almazöld csodát 2008-ban mutatták be újra a közönségnek, és azóta szinte minden kiállításról díjat visz haza a tulajdonosa.

Címkék: autó, General Motors

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.

2024. Július 21. 08:21, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: