Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A következő trükkökkel javíthatja memóriáját

A következő trükkökkel javíthatja memóriáját

A memória tökéletes megőrzésének nincs módja, ugyanis minden egyes évtizeddel 5 százalékkal csökken a hippokampusz területe - az agy azon régiója, amely a memóriáért felelős. Emellett az öregedéssel csökken az acetilkolin nevű neurotranszmitter termelődése, amely létfontosságú a tanuláshoz és a memória épen tartásához - írja a Fox News.

Ezek alapján a szakemberek úgy vélik, hogy az ember tanulási képessége fiatal felnőttkorában tetőzik, éri el csúcspontját, majd onnan már csak rosszabbodik. Az elmúlt évtizedben azonban a kutatók felfedezték, hogy a felnőttek agya is képes a fejlődésre, úgy hogy létrehoz memóriaépítő neurális hálózatokat. Ez megnyugtató hír és azt jelenti, hogy némi erőfeszítéssel bárki képes emlékezőképességét fejleszteni.

A keresztrejtvények például remekül fejlesztik a memóriát, növelik a koncentrációs képességet. Emellett a megfelelő ételek fogyasztása, amelyek tele vannak antioxidánsokkal - zöldségek, gyümölcsök - megvédik az agyat a káros szabad gyökök kialakulásától, szintén segítenek a memória frissen tartásában. Hasonlóan a mediterrán diétához, ez gazdag halakban és magvakban, viszont alacsony húsokban. Hogyha húsfogyasztását lecsökkenti heti egy alkalomra, az fizikai és szellemi képességét is felgyorsítja.

Emellett a megfelelő mennyiségű alvás az egyik kulcsa a szellemi hanyatlás megelőzésének, valamint bizonyos mértékű mozgás is segíthet az 'ép testben, ép lélek' elérésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.