Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Augusztus 23. 16:01, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A krokodilok alkalomadtán gyümölcsöt is esznek

A krokodilok alkalomadtán gyümölcsöt is esznek

Húsban gazdag étrendjét olykor gyümölcsökkel színesíti a mississippi aligátor (Alligator mississippiensis) és még vagy egy tucatnyi másik krokodilfaj.

Az eredmények új betekintést engednek az olykor hatalmas territóriummal bíró krokodiloknak az erdő-regenerációjában játszott lehetséges szerepébe, amely a gyümölcsök megemésztésén és magjaik egyik helyről a másikra szállításán keresztül valósul meg. A tanulmányt a Journal of Zoology című folyóiratban közölték.

A kutatók összesen 18 krokodilfajt - a mississippi aligátortól (Alligator mississippiensis) kezdve a nílusi krokodilig (Crocodylus niloticus) - vontak vizsgálat alá és megállapították, hogy közülük 13 faj egyedei fogyasztanak gyümölcsöket, köztük különböző bogyókat, hüvelyeseket, magvakat és gabonamagokat - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.A szerzők szerint bár a krokodilok gyomrába olykor véletlenül kerülnek gyümölcsök a zsákmányszerzés során, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a ragadozók szándékosan és nagy mennyiségben is fogyasztanak gyümölcsöket. A kutatóknak még tanulmányozniuk kell, hogy a krokodilok miként dolgozzák fel a szénhidrátokat és egyéb növényalapú tápanyagokat, habár a tanulmányok azt sugallják, hogy táplálkozási szempontból a gyümölcsfogyasztás valószínűleg jótékony hatással van a hüllőkre.

"A gyümölcsevés a jelek szerint igen elterjedt gyakorlat a krokodilok körében - húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Steven Platt, az amerikai Vadvédelmi Társaság munkatársa. - Figyelembe véve, hogy a krokodilok milyen nagy számban élnek bizonyos szubtrópusi és trópusi vizenyős területen és, hogy milyen nagy mennyiségű gyümölcsöt képesek megenni, valószínűnek tartjuk, hogy ezek a ragadozók jelentős gyümölcsmag-terjesztőként tevékenykednek számos édesvizű ökoszisztémában."

Címkék: gyümölcs, krokodil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.