Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Szeptember 12. 07:28, csütörtök | Külföld

A kutató, aki rekordokat döntve felfedezte az óceánok legményebb pontjait

A kutató, aki rekordokat döntve felfedezte az óceánok legményebb pontjait

Victor Vescovo amerikai óceánkutató az első ember, aki lemerült a Föld öt óceánjának legmélyebb pontjaira. Az expedíció tíz hónapja alatt az óceánok barlangos szakadékait kereste fel.

Victor a héten jelentette be, hogy expedíciójának utolsó mélytengeri merülését augusztus 25-én teljesítette. Ekkor 5550 méter mélyre ereszkedett le a Molloy Deepbe, a Jeges-tenger legalacsonyabb pontjára, amely a norvégiai Spitzbergák szigetcsoporttól körülbelül 170 mérföldnyire nyugatra található. Ezzel a merülésével ő lett az első ember, aki leért a Molloy Deep-szakadék legmélyebb pontjára.

Kép: CNN Travel - Az expedíció során felfedezett új kocsonyás testű állat

Victor Vescovo amerikai óceánkutató az első ember, aki lemerült a Föld öt óceánjának legmélyebb pontjaira. Az expedíció tíz hónapja alatt az óceánok barlangos szakadékait kereste fel.

Az expedíció több állomásán is rekordot döntött

Vescovo, hiszen májusban a Mariana-árokba való merülésével ő lett az első, aki 10 927 méter mélyre ereszkedett az óceán mélyére.

„A szélsőségek, a kihívások keresése úgy gondolom az ember természetes hajlama. Természetünk egy csodálatos része arra késztet bennünket, hogy határainkat feszegessük” – mondta a óceánkutató a CNN-nek.

Hozzátette, a küldetés egy feledhetetlen élmény volt számára. A négy óra alatt, amíg Mariana-árok mélyén volt, élvezte az elé táruló látványt.

Műanyag szemetek az óceán mélyén

A Csendes-óceán mélyén Vescovo sok műanyag szemetet látott, mely bizonyítja, hogy még az óceánok legmélyebb pontjai sem mentesülnek az emberi tevékenység káros hatásától.

Az óceán mélyének feltérképezéséhez a kutatók szonártérképészeti gyakorlatot végeztek a Nippon Alapítvány és a GEBCO Tengerfenék 2030 projekt részeként, amelynek célja, hogy 2030 végéig részletesebben feltérképezzék a világ óceánjainak mély pontjait.

A kutatás során számos érdekes tudományos felfedezés is született. Az Indiai-óceán fenekén felfedeztek egy rendkívül érdekes, kocsonyás testű állatot, amely nem hasonlít egy tengerfenéki állatra sem – mondta egy, a kutatásban részt vevő tudós.

Forrás: hirado.hu

Képek CNN, illusztráció - femcafe.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez