Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2012. Október 15. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A lakosság több mint 50 százaléka látásjavításra szorul

A lakosság több mint 50 százaléka látásjavításra szorul

Az információk 80 százalékát szemünkön keresztül kapjuk, látásunk tanulmányi eredményeinkre és a közlekedésbiztonságra is hatással van. Ennek ellenére Magyarországon jelentősen alacsony a látáskultúra, sokan nem élnek a látáskorrekció lehetőségével. A Rádió Orient műsorában Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség szóvivője hívta fel a figyelmet a rendszeres látásellenőrzés fontosságára.

A Magyar Látszerész Szövetség fő célja a rendszeres látásellenőrzések népszerűségének növelése. A 41 éves érdekvédelmi szervezet országos UV-teszteket, jogszabályi délutánokat és oktatást szervez. A Rádió Orient műsorában Tóbiás Richárd elmondta, hiába szorul az ország lakosságának több mint 50 százaléka látásjavító eszközre, sokan mégsem szereznek szemüveget. „Október a Látás Hónapja. Idén első alkalommal rendezték meg a Látás Napját, melyen látásellenőrzés és szaktanácsadás zajlott. A kitelepült szövetség szakemberei közel 300 embert vizsgáltak meg” – emelte ki a szövetség szóvivője.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a különböző látásvizsgálatokat is bemutatta. „A látásellenőrzés százalékos mértékben mutatja meg a látás minőségét, a látásvizsgálat a közeli és távoli látást méri fel, míg a szemvizsgálat a szembetegségeket és a szürkehályog problémákat tárja fel” – összegezte a Magyar Látszerész Szövetség szóvivője. Hozzátette, a látáskultúra jelentősen alacsony az országban, a magyarok az európai középmezőnyben kullognak. Tóbiás a rossz adatokat a rohanó világ és a drágaság mítoszával magyarázta.

Tóbiás Richárd a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet. „A magas egészségtudat fontos eleme, hogy évente ellátogassunk egy szűrésre. Így a látás 100 százalékos helyreállítása mellett a szürke- és zöldhályog kiszűrése is megtörténik” – emelte ki.

A korral változik a látás, az emberrel együtt a szemek is életutat járnak be. A gyerekeket fontos gyermekszemészhez vinni, hiszen adott esetben a rossz tanulmányi eredmények és a lemaradás egy szemüveggel orvosolható. A digitális korba való belépéskor a kamaszokat a folyamatos közelre fókuszálás és a pislogási szám leesése veszélyezteti. Ezt a helyes megvilágítás, a műkönny és egy szemüveg orvosolhatja. Ezután egy ideig nem változnak a kialakult látási problémák. A 40 évnél idősebb korosztálynál azonban figyelni kell az öregszeműségre.

Az optika fejlődése szorosan összefügg az informatikáéval. A könnyített lencsék már 30-50 százalékkal vékonyabbak. Emellett a multifokális lencsék egyszerre tudnak távoli, félközeli és közeli lencséket helyettesíteni. Tóbiás még a karcmentes és a vízlepergető lencséket emelte ki. „Az optika iparág felkészült az igényekre, minden területre tud megoldást adni” – hangsúlyozta. A szóvivő hozzátette, a magyar optikai szemüveglencse piac erős.

A közigazgatási rádió vendége az árakról is beszélt. Elmondta, 7-10 ezer forinttól százezres magasságokig emelkedhet egy szemüveg ára. Sajnos a támogatások csak a +/- 6 dioptria feletti esetekre vannak. „A baj az, hogy terméket támogatnak, nem megoldást” – jelentette ki. A vendég a szemüveg, a kontaktlencse és a szemműtét árviszonyairól is szólt. „A szemüveg tekinthető a legolcsóbb megoldásnak. A kontaktlencse drágább és a szem pihentetése miatt nem váltja ki teljesen a szemüveg viselését. A szemműtétek egyre több lehetőséggel bírnak, azonban jelenleg még költségesebb megoldás a keretnél” – összegezte.

„Mindent megteszünk a látáskultúra fejlődéséért, egyre szélesebb körben terjesztjük el a látáskorrekció fontosságát” – hangsúlyozta az életminőséget javító kérdés fontosságát a vendég. A látásminőség hatással van a tanulmányi eredményekre és a közlekedésbiztonságra. Éppen ezért egy-egy baleset után a vezetők látását is vizsgálni kéne – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.