Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2016. Április 15. 23:00, péntek | Életmód
Forrás: fitoterápiakalauz

A leghasznosabb gyomnövény a világon

A leghasznosabb gyomnövény a világon

A gyermekláncfű, latinul Taraxacum officinale, amit korábban kutyatejnek is neveztek, évelő gyógynövény, és az egyik legelterjedtebb gaz a világon.

Tulajdonképpen a Föld egész északi részén honos, így gyakorlatilag mindenhol jól érzi magát, kivéve a kifejezett hegyi területeken. Sárga fészekvirágzata szinte minden sarkon látható áprilistól októberig, éppen ezért talán teljesen felesleges is elmesélni, hogy fogazott levelei a levélrózsa aljáról növekednek, tőkocsánya üreges, és fehér tejet csurgat, valamint, hogy ősszel pihés kaszattermés formájában virágzik el. A gyermekláncfű hihetetlenül erős és önmagát nehezen megadó gyökerével már mindenki találkozott, aki csak egyszer is megpróbált koszorút fonni belőle. Mivel a gyermekláncfű gyakorlatilag mindenhol jelen van elképzelhető, hogy gyakran az az érezzük: szinte kiirthatatlan. Ám higgye el, hogy az egész növény, gyökerétől a virágzatáig rendkívül hasznos, gyógyítóhatású és ehető, azaz ha szeretnénk megszabadulni tőle, a legjobb módszer, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A gyermekláncfüvet régebben univerzális gyógyhatású készítménynek tartották. Kihasználhatósága valóban rendkívül sokoldalú. A föld fölötti részeiből kinyomhatjuk a nedvet, főzhetünk teát, készíthetünk fürdőt, a virágait felhasználhatjuk bor, sör és méz előállításához, száraz, őrölt gyökere pedig kiválóan helyettesítheti a kávét, csak úgy, mint a cikória gyökere. Univerzalitásának magas tápértékének, magas cukor-, fehérje-, vitamin- (A, D, B és főleg C), valamint ásványi anyag-tartalmának (K, Fe) köszönhetően a régi időkben fontos árucikknek számított. Fontos szerepet töltött be az első világháború előtt is, amikor Mallorca szigetén egy sáskajárás következtében minden elpusztult, nem volt, mit enni, és a lakosok életét a gyermekláncfű mentette meg.

Gyógyászati szempontból a gyermekláncfű kiváló természetes gyógyír a vese- és májproblémákra. Vizelethajtó hatásának köszönhetően előnyösen használható vese- és húgykő, húgyúti megbetegedés esetében, valamint minden olyan kellemetlen állapot során, amikor a víz felhalmozódik a szervezetben. Használata vízretenció esetében különösképpen előnyös a szívgyengeségben szenvedő pácienseknél, hiszen esetükben a klasszikus vizelethajtó szerek a káliumot is “kiúsztatják” a szervezetből, és ez veszélybe sodorhatja a szívizom működését. A gyermekláncfű pozitívan hat a reumára, arthritisre és a köszvényre is, mivel képes kiúsztatni az ízületekből a lerakódott savakat (főleg a húgysavat), és ezzel egy időben gyulladásellenes hatású is. Képes továbbá tonizálni a májat, támogatni az epe és a gyomornedvek termelését. A gyermekláncfű fogyasztása összességében javítja az emésztést, az étvágyat és a zsírok lebontását. Jótékonyan hat teltség érzése, gyomorégés, felfújódás esetén, illetve kiváló kiegészítő szere a májproblémákból vagy mérgezésből lábadozók kezelésének. Enyhe hashajtó hatása is van, éppen ezért segítséget nyújthat székrekedés esetében. A gyermekláncfű gyökerének fogyasztása elsősorban a cukorbetegeknek előnyös, mert a kutyatej pozitívan hat a hasnyálmirigyre, és magas az inulin tartalma (azé az anyagé, amely képes szabályozni a vércukorszintet).

A gyermekláncfű jelentős vértisztító szer, amely nem hiányozhat a tavaszi tisztító kúrákból. Méregtelenítő hatásainak köszönhetően kiválóan alkalmazható ekcéma, szennyezett bőr és akné esetén. A belőle készített főzet és tea azonban nembüszkélkedhet igazán finom ízzel. A benne levő gyógyító hatású anyagok és cserzőanyagok miatt elég keserű, ezért érdemes a gyermekláncfüvet más gyógynövényekkel együtt fogyasztani (csalán, nyír, aranyvessző).

Végezetül nem szabad megfeledkeznem a fiatal gyermekláncfű levelekből készített tavaszi salátáról, amely a tisztítókúra szempontjából a lehető leghatásosabb, mivel a salátában frissen, nyers állapotában esszük meg a gyógynövényt. A gyermekláncfű fiatal levelei jellegzetesen kesernyés ízűek, ám ha ügyesen ízesítjük őket egy kis olajjal, ecettel, más leveles zöldséggel, esetleg szalonnával, színesebbé tehetik a család tavaszi menüjét. Ráadásul a gyermekláncfű állítólag fejleszti a képzelőerőt, úgyhogy az is előfordulhat, hogy a saláta elfogyasztása után olyasmiket is lát majd, amit eddig nem.

Tereza Viktorova

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.