Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2018. Március 05. 07:47, hétfő | Külföld

A legjobb eredeti forgatókönyv díját Jordan Peele horrorja nyerte

A legjobb eredeti forgatókönyv díját Jordan Peele horrorja nyerte

A Tűnj el! című társadalomkritikai horror győzött a független filmeket is jutalmazó, immáron a 90. Oscar-díjátadón.

A komikus Jordan Peele első rendezése, amelyet Oscar-díjra is jelöltek négy kategóriában, elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Spirit-díjat.

A Tűnj el! a független film nagy szenzációja lett, a mindössze 4,5 millió dollárból forgatott produkció világszerte 255 millió dollár bevételt hozott eddig. Az alkotás a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is versenyben van az Oscarért. Az elmúlt négy évben a Spirit Awards győztese egy nappal később elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is.

A legjobb női főszereplő díját Frances McDormand, a Három óriásplakát Ebbing határában főhőse nyerte el, a legjobb férfi színész díját a francia-amerikai Timothée Chalamet, a Szólíts a neveden homoszexuális románc főszereplője kapta.

A legjobb forgatókönyvért járó díjat Greta Gerwignek (Lady Bird) ítélték oda, a dokumentumfilmes mezőnyben Agnes Varda és JR Faces Places című alkotása győzött, a legjobb külföldi film a chilei Sebastiano Lelio Una mujer fantástica című alkotása lett.

A Spirit Awards díjait gyakran emlegetik „független Oscarokként”, mivel a hollywoodi nagy stúdiókon kívül, független produkcióban született, 20 millió dollár alatti költségvetésből készült alkotásokat ismerik el velük.

A jelölteket a Film Independent nonprofit szervezet egy bizottsága válogatja ki, a díjakról pedig a szervezet több ezer fős tagsága dönt. Az elismeréseket hagyományosan egy nappal az Oscar-gála előtt egy, a Santa Monica-i strandon felállított ünnepi sátorban adják át.

A Spirit, a filmdíjszezon utolsó előtti állomása, elég jó barométere az Oscarnak, a tavalyi győztes, a Holdfény például tavaly az Oscar-gálán is elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.

Forrás: teol.hu; Jean-Baptiste Lacroix / AFP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni