Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2012. Január 29. 07:55, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A londoni olimpiát sem kíméli a válság

A londoni olimpiát sem kíméli a válság

A válságot a londoni olimpia sem ússza meg. Ez is indokolja, hogy a pekingi, ötkarikás játékoknál kevesebből rendezik meg az idei év egyik legfontosabb sporteseményét.

A Gazdasági Rádió által megkérdezett sportközgazdász szerint, míg Kínában az erődemonstráció és az országimázs volt a fókuszban, addig Angliában a gazdaságélénkítésé a főszerep.

Az angol főváros jövőre immár harmadik alkalommal ad majd otthont a nyári játékoknak 1908 és 1948 után. Nem kerül majd annyiba a londoni olimpia, mint a pekingi, de az előzetes számítások szerint így is 10 és 20 milliárd font között lesznek majd az idei rendezési költségek. A pénzt elsősorban a rendező Nagy-Britannia teremti elő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mint jogtulajdonos elsősorban a szponzorpénzekkel és a jogdíjakkal gazdálkodik.

Az olimpiai játékok megnyitó ünnepsége 'A csoda szigetei' címet viseli majd, amelynek több mint tízezer közreműködője lesz. Az ötkarikás játékok nyitó és zárórendezvényét becslések szerint világszerte négymilliárd tévénéző figyeli majd. Hirdetési szakértők szerint ez hozzávetőleg ötmilliárd font, csaknem 1800 milliárd forint értékű reklámidőnek felel meg.

Balázs Ildikó az egyik angol szálloda menedzser asszisztense azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy az olimpiai év látványosan felfelé húzza az árakat a szállodákban, főleg a London közelében lévő szállodákban lehet drágább a foglalás. Balázs Ildikó szerint a korábbi árak duplája sem ritka. Mint mondta, már tavaly beállították az olimpiai árakat és november óta jönnek foglalások június, július , augusztusra, egészen addig amíg a paraolimpiának vége nem lesz. Vannak olyan szállodák, ahol duplájára nőttek az árak, és nyilván ahogy fogynak a szobák úgy mennek föl az árak is. A telítettség elsősorban Londonban van, a környékbeli szállodákban még lehet foglalni szobákat , de árcsökkenésre már ne számítson az aki, az olimpiára akar menni.

Nem mindenki örül azonban az olimpiának. A brit utazási irodák szövetsége által több mint 2000 felnőtt körében végzett felmérés szerint július 27. és augusztus 12. között a megkérdezettek 12 százaléka utazik az országon kívülre. Az idősebb generáció maradna legkevésbé az országban. A 65 év felettiek 22 százaléka utazna el, míg a 55-64 közöttiek 18 százaléka. A brit felnőttek 9 százaléka országon belül utazna egy az olimpiai láztól mentes helyre belföldön.További 30 százalék mondta, hogy ugyan idejük nem lesz rá, de érdekli őket a sportesemény. 5 százalék vesz ki szabadságot, hogy ott lehessen valamelyik versenyen.

Az olimpia idejére egész Délkelet-Anglia légterében rendkívüli forgalomszabályozást vezetnek be, július 27-e és augusztus 12-e között nem repülhetnek a kiképző- és sportrepülőgépek, de a nemzetközi járatok menetrendje is megváltozik. A városhoz legközelebbi repülőtér, a hatalmas forgalmú Heathrow. A tervek szerint a torlódás és a zűrzavar elkerülése érdekében itt ötödével csökkentik a forgalmat, Heathrow óránként legfeljebb harminchat járatot fogadhat és indíthat, a magánrepülők csak a távolabbi reptereken landolhatnak. A versenyek résztvevőinek és nézőinek biztonságát július közepétől az olimpia alatt, illetve a paralimpia szeptember 9-i befejeződéséig 12 ezer rendőr, 13.500 katona, 16 ezer szerződtetett rendfenntartó és az MI5 terrorelhárítás különítménye vigyázza, a légibiztonságra pedig vadászgépek ügyelnek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: olimpia, válság

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.