Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A magnólia lenne a megoldás a csontritkulás ellen?

A magnólia lenne a megoldás a csontritkulás ellen?

A legújabb kutatások szerint az örökzöld magnóliából (Magnolia grandiflora) nyert anyag képes megállítani a csontritkulást az emberi szervezetben.

A felfedezés a Berni Egyetem kutatóinak köszönhető. Az eredmények alapján a szakértők remélik, hogy a molekula mintájára csontritkulás és ízületi kopás elleni gyógyszereket tudnak kifejleszteni.


Az intézmény közleménye szerint az új hatóanyag az Egyesült Államok délkeleti részén és Észak-Mexikóban élő örökzöld magnóliából származik. Első alkalommal azonosítottak növényi molekulát az emberi csontleépülés megakadályozására.

Jürg Gertsch és csapta, a Berni Egyetem biokémiai és molekuláris központjának munkatársai a magnóliamolekula alapján mesterséges hatóanyagot állítottak elő.

A Chemistry & Biology című szaklapban a kutatók leírják, hogyan állítható meg a csontfaló sejtek (osteoclast) keletkezése.

Gertsch kifejtette, az új hatóanyag a kannabiszhoz hasonló felépítésű - pszichoaktív hatás nélkül. Nagy esély van tehát arra, hogy a csontritkulás és ízületi kopás kezelésére alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki a magnóliamolekula segítségével - erről az Inforádió számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 06. 14:37, kedd | Belföld

Több mint 150 millió forintnyi hamisított terméket, köztük LEGO-játékot foglalt le a NAV

Hamis LEGO-játékot, szabadidőruhákat és partiszetteket foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a 153 millió forint értékűrakományra az M43-as autópályán egy bolgár rendszámú kamionban ellenőrzésekor bukkantak.

2023. Június 06. 14:35, kedd | Belföld

36 milliárd forintos autóipari beruházással 300 új munkahely jön létre Győrben

A Dana amerikai gépjárműalkatrész-gyártó körülbelül 36 milliárd forint értékű beruházása nyomán 300 új munkahely jön létre Győrben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

2023. Június 06. 06:00, kedd | Belföld

Orbán Viktor a dél-koreai parlament elnökét fogadta