Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 17. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar anyák szoptatnak legtöbbet Európában

A magyar anyák szoptatnak legtöbbet Európában

A mellrák és a szoptatás összefüggéseit vizsgáló legújabb felmérés eredményét tették közzé a hét végén. Ezt huszonhét országra kiterjedően, harminc éven át, 750 ezer szülő anya bevonásával hajtották végre, és megállapították, hogy a megbetegedés esélyét ötödére csökkenti a szoptatás, amely ebből a szempontból annál eredményesebb, minél tovább kap a csecsemő anyatejet. A jelentéshez mellékelt táblázat szerint a szoptatás tartamát illetően Magyarországon legkedvezőbb a helyzet.

Már eddig is ismert volt, hogy a szoptatás csökkenti a mellrák esélyét, de a négy földrészre kiterjedő vizsgálat eredményét feldolgozva pontosítani lehetett az arányokat, és az is megállapítást nyert, hogy épp a legsúlyosabb típusú, triplán negatív mellrák megbetegedés esélye is csökken, mintegy húsz százalékkal.

Nem csoda, hogy a hírt vezető helyen, címoldalon közölték a brit napilapok, mert Nagy-Britanniában ez a leggyakrabban előforduló rák-fajta, évente több mint 50 ezer esetet diagnosztizálnak és ezek közül 12 ezer végződik halállal. S a felmérés szerint az angol nők szoptatnak a legrövidebb ideig, legtöbben még három hónapig sem. Tizenkét hét az ajánlott időtartam.

Miért csökkenti a veszélyt a szoptatás? Minden oka pontosan nem tudható, de valószínűleg az anyatej-képzést elősegítő magas hormonszint védi a mellet.

A The Daily Telegraph táblázatot is közöl, amely azt mutatja, hogy legtöbben Magyarországon szoptatják az újszülötteket három hónapig, - majdnem minden anya. A listán ez után az izlandiak, a norvégok és a szlovákok következnek. A tabella legalján áll Olaszország, Mexikó és Nagy-Britannia. A brit szülészektől hatékonyabb felvilágosító tevékenységet várnak el a rákmegelőzés érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.