Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Augusztus 22. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: V

A magyar nyelvet tanítók 15. továbbképzését rendezik Győrben

A magyar nyelvet tanítók 15. továbbképzését rendezik Győrben

Győrött, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán hétfőtől szombatig rendezik meg a nyugati diaszpórában magyar nyelvet tanítók 15. továbbképzését.

A nemzetpolitikai államtitkárság mindent megtesz azért, hogy segítse a diaszpórában élő magyar közösségek megmaradását - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a hétfői sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János példaként hozta fel a Petőfi Sándor-programot és a Kőrösi Csoma Sándor-programot.
Ez utóbbi keretében a diaszpóra és az anyaország magyarsága közötti kapcsolatot erősítik a program résztvevői, ismeretek átadásával és oktatással - mondta.
Kiemelte, hogy erősebb az asszimiláció Nyugat-Európában és Amerikában, mint a Kárpát-medencében, mert a kivándorolt családok a gazdasági értelemben vett számításaik miatt integrálódnak.
Fontos az asszimiláció folyamatának csökkentése, és ebben hangsúlyos szerepük van a magyar közösségekben oktatóknak, akik magyarul tanítanak gyermekeknek és fiataloknak magyar történelmet és hagyományokat - tette hozzá a politikus.
Az államtitkár elismerően beszélt azokról a pedagógusokról, akik külföldön a hétvégi vagy vasárnapi iskolákban tanítják a magyar nyelvet és hagyományokat. Úgy fogalmazott, a legtöbben önkéntes alapon, időt, pénzt nem sajnálva dolgoznak, "mert azt szeretnék, hogy a magyar közösségek megmaradjanak".
Ezért is támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a továbbképzést - közölte.
Földes Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a továbbképzést tizedik alkalommal tartják az Apáczai Csere János karon, ez kiváló alkalom az újabb oktatási módszertani ismeretek átadásán túl a különböző területekről érkező szakemberek közötti tapasztalatcserére is.
Beszélt arról is, hogy idén nyáron először tartottak nyári napközis tábort az egyetem hallgatói Barcelonában, ahol az ott élő magyar gyerekek pihenve és játszva tanulták a magyar nyelvet és néprajzot.
A program már szerepel az egyetem intézményfejlesztési tervében, így a jövőben is megtartják - fűzte hozzá.
A továbbképzésre, amelyet a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége szervezett, Ausztriából, Angliából, Argentínából, Brazíliából, az Egyesült Államokból, Észtországból, Kanadából, Lengyelországból, Németországból, Spanyolországból és Svédországból 25-en érkeztek.

Forrás: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.