Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2023. Augusztus 27. 09:07, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek

A magyar Országházba látogattak ukrán gyerekek

Az orosz-ukrán háborúban érintett ukrán családokból háromszázötven gyermeket lát vendégül egy hétig a Rákóczi Szövetség. A diákok szombaton Budapesten megtekinthették az Országházat.

Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló hagyományos ukrán népviseltbe öltözve köszöntette a gyerekeket.

Hangsúlyozta: számára ünnep, hogy ennyi gyermeket vendégül láthatnak a magyar Parlamentben. Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek és a magyar kormánynak, hogy a nyáron több ukrán gyermek táboroztatását biztosították Magyarországon.

Grexa Liliána azt mondta, minden gyermek érintett a háborúban, de a magyarországi programoknak köszönhetően kicsit kiszakadhattak a háborús ország közegéből és egy békés országban tölthetnek el egy hetet.

Hozzátette, bízik abban, hogy minél előbb győzelmet arat Ukrajna, és béke lesz újra az országban.

Az eseményen egyperces néma felállással emlékeztek azokra, akik az életüket adták a háborúban Ukrajna szabadságáért és gyermekeik jövőjéért.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke közölte: nagy öröm számára, hogy az atlétikai világbajnokság után most az Országházban fogadhatja a diákokat.

Az ukrán gyerekek, akik szombat reggel léptek át a határon, az ungvári magyar főkonzulátus és az ottani katonai adminisztráció segítségével jöhettek Magyarországra. A 10-18 éves diákok betekintést nyerhettek az atlétikai vb eseményeibe, a Parlament megtekintése és a budapesti városnézés után pedig továbbindulnak Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi-táborba, ahol kiránduláson, kézműves foglalkozásokon és sportprogramon vehetnek részt szeptember 1-jéig.

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint 1 millió 180 ezer menekülő lépett be Magyarországra, közülük 600 ezren igényeltek segítséget a segítségpontokon, a pályaudvarokon vagy a karitatív szervezeteknél.

Tavaly is több mint ezer, Ukrajnából érkezett gyerek táborozott Magyarországon. Jelenleg is sok ezren vesznek részt a magyar oktatási rendszerben.

Zánkán, az Erzsébet-táborban több mint háromezer gyerek, Fonyódligeten nyolcszáz táborozhat egyszerre. A most érkezett gyerekek mellett ötszáz ukrán és nyolcszáz kárpátaljai magyar gyereket is táboroztattak a balatoni Erzsébet-táborokban.

Címkék: Erzsébet program

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.