Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Február 26. 17:18, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

A magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányos a tél végére

A magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányos a tél végére

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésből.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív felmérése szerint a magyarok 95 százalékának D-vitamin szintje - kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül - elmarad a kívánatostól a tél végére. A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a vitamin-hiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát és a depresszióra való hajlamot is - közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.
A tél végi D-vitamin hiánynak is szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza: egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.
Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin képzéshez és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása.
A felmérés eredményei szerint azonban csak a lakosság 15 százaléka szed valamilyen D-vitamint (is) tartalmazó készítményt. A vizsgált személyek 7 százaléka szoláriumozott, az ő esetükben a D-vitamin érték magasabb volt. A felmérésben résztvevők 29 százaléka szenvedett már el korábban csonttörést, de csak 8 százalékuk tudott csontritkulásról. A csontritkulással kezelt betegeknek csak a 48 százaléka szedett D-vitamint tartalmazó készítményt.
A vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első 1000 napban. "A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, alapvető szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, különösen fontos ebben az életszakaszban a csontok fejlődése, a megfelelő csonttömeg elérése és ezzel együtt a csontritkulás megelőzése szempontjából is. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre az asztmára is" - idézi a közlemény Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, a MOOT főtitkára szavait.
A korai életszakasz jelentőségére hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program, amelyről további részletek awww.elso1000nap.huoldalon olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.