Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 16. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A marcaltői Rába-híd teljes felújítása miatt 2011. augusztus 16-tól egy évre lezárják a Marcaltő és Szany közötti útszakaszt!

A marcaltői Rába-híd teljes felújítása miatt 2011. augusztus 16-tól egy évre lezárják a Marcaltő és Szany közötti útszakaszt!

E hónapban elkezdődik Veszprém megye egyik legnagyobb közúti hídjának felújítása.

A híd Marcaltő és Szany települések között, három megye Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye és Veszprém megye közös határpontjain található. Érdekesség, hogy az 1949-ben épült hídszerkezet medernyílásának acélszerkezetét az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza híd egyik nyílásának felhasználásával építették, vonórúdként a régi Széchenyi Lánchíd merevítőtartóit használták fel, az ártéri híd főtartóinak gerinclemezei a régi Erzsébet-híd merevítőtartóinak felső övlemezéből készültek.

A hídon építése óta nagyobb felújítási munkát nem végeztek. Az elkövetkező hónapokban elbontjuk az ártéri híd teljes felszerkezetét, majd a felújított támaszokra új acél-vasbeton öszvér szerkezetet helyezünk, valamint a Rába folyó feletti ív szerkezet esetében a vasbeton pályaszerkezet helyére új acél-, úgynevezett ortotróp pályalemez épül és a vonórudak cseréjét is elvégzik az építők. Ezekkel a beavatkozásokkal a híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő, így megszüntethető a 20 tonnás súlykorlátozás. Továbbá a felújítási munkák során új dilatációs szerkezetek épülnek, megújulnak a rézsűkúpok, az acél felületeket korrózió elleni védő bevonatot kapnak valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolat épül.

A fenti munkálatokat azonban csak a híd teljes lezárása mellett lehet elvégezni, ezért a közlekedők számára terelőutat jelöltünk ki. A közlekedők Marcaltőről, illetve Szanyból a várkeszői Rába-hidat igénybe véve érhetik el a folyó túlsó oldalán lévő úti céljukat, a tájékozódást útbaigazító táblák segítik. A terelőúton kizárólag a 20 tonnánál könnyebb járművek közlekedhetnek, továbbá a várkeszői Rába-hídon csak egy sávon lehet közlekedni ezért a váltakozó irányú forgalom zökkenőmentes lebonyolítását jelzőlámpa irányítja.

A felújítási munkákat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére a KA-Rába-híd Konzorcium (Konzorcium vezető: Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., Konzorciumi tag: A-HÍD Építő Zrt.) végzi el állami finanszírozásában, a szerződéses összeg: 632.449.425,- Ft Áfa.
A mérnöki feladatokat a VIA-PONTIS Kft. látja el. A felújítási munkák várhatóan 2012. augusztusában fejeződnek be.

Köszönjük a közlekedők türelmét!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.