Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 09. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A mediterrán diéta véd a diabétesz ellen

A mediterrán diéta véd a diabétesz ellen

A kalóriabevitel csökkentése nélkül, az extra szűz olívaolajban gazdag mediterrán diéta melletti döntés csökkentheti a szívbetegség miatt kialakuló cukorbetegség kockázatát - írja a Fox News. A kutatók, akik mintegy 3500, a szívbetegségek kialakulásának magas rizikócsoportjába tartozó személy adatait elemezték, megállapították, hogy a mediterrán diétát követőknek 30 százalékkal csökkent a kockázatuk a cukorbetegség kialakulására, összehasonlítva azokkal, akik általános, alacsony zsírtartalmú diétát követtek.

Ismert, hogy a mediterrán diéta gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, rostokkal teli gabonafélékben, hüvelyesekben és halakban, illetve olyan telítetlen zsírsavakban, mint az olíva olaj, vagy a különböző magvak.

Emellett a szívbetegségben szenvedők számára még azért is lehet előnyös, mert a mediterrán diéta olyan összetevőket tartalmaz, amelyek csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást, ami hatással lehet a cukorbetegség kialakulására.

A mostani tanulmány keretében a mediterrán és az alacsony zsírtartalmú diéta hatását hasonlították össze. A 3500, 55-80 éves korú résztvevő közül egyiknek sem volt cukorbetegsége a tanulmány kezdetekor, 2003-ban, de mindegyikük legalább 3-4 szívbetegség kialakulásához hozzájáruló rizikófaktorral rendelkezett, mint a dohányzás, a magas koleszterinszint vagy a túlsúly.

Négy év elteltével 273 résztvevőnél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A mediterrán diétát követők közül 6,9 százalékuknál, míg az alacsony zsírtartalmú diétát követőknél 8,8 százalékuknál. A kutatók hozzáteszik, hogy ez a kis eltérés lehet a véletlen műve is, mindazonáltal a tanulmány fontos üzenete az, hogy soha nem késő egészséges életmódra váltani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.