Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 08. 11:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

A megyei orvoskamara is a jogosítvány megújításának egyszerűsítése mellett

A megyei orvoskamara is a jogosítvány megújításának egyszerűsítése mellett

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint is enyhíteni kell a jogosítványokkal kapcsolatos egészségügyi alkalmassági előírásokon.

A korábbi, szocialista kormány által javasolt rendelet több hónapos procedúra elé állítja a krónikus betegséggel küzdőket, a kórházak számára pedig nem ad pluszfinanszírozást az előírt felülvizsgálat elvégzéséhez. A szabályozás szerint ugyanis a folyamatos gyógyszerszedésre kényszerülő cukor- vagy szívbetegeknek a jogosítvány megújításakor nem elegendő a háziorvost felkeresni, hanem szakorvosi véleményt is be kell szerezni. Ez növeli a várólistákat, és az egészségügyi intézmények kiadásait is.

"Szerintem ez a háziorvos feladata, ott kell fizetni, és a háziorvosnak pedig rendelkeznie kell egy krónikus beteg státuszáról" - mondja a csornai kórház főorvosa. Dr. Boga Attila szerint a háziorvosok ismerik saját betegeik egészségügyi állapotát, a nélkül gyógyszert sem írhatnának fel nekik. A procedúra tehát, hogy a jogosítvány megújításakor a krónikus betegeket szakorvosi vizsgálatra küldjék, felesleges.

Boga Attila főorvos, Margit Kórház, Csorna: "Egy krónikus betegséggel gondozott betegnek minden dokumentációja ott van a háziorvosnál, hiszen gyógyszert is csak úgy írhat fel, ha megvan egy szakorvosi javaslat. Emiatt nem kell külön elküldeni szakorvoshoz, hiszen a vizsgálati leletek, a dokumentációk a kezében vannak. Elég szomorú, ha akkor látja a szakorvos először a beteget, amikor jogosítványt kell hosszabbítani."

A győrújbaráti Pelsőczi Judit cukorbetegsége következtében mindkét lábát elveszítette. A 72 éves nő mégis aktívan vezet. Azt mondja, őt megnyugtatja, ha szakorvosi felülvizsgálat dönt az állapotáról, s hogy alkalmas-e arra, hogy kormány mögé üljön.

Pelsőczi Judit, Győrújbarát: "Azért a háziorvos mégsem szakorvos, a kardiológia speciális vizsgálatot csinál. Nincs ultrahangja például, vagy egyéb más, EKG-ja, legalábbis nálunk, nincs is felszerelve a háziorvosi rendelő, hogy ezeket a speciális vizsgálatokat megcsinálja."

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint a szakorvosi vélemény beszerzése a krónikus betegeknek akár több hónapig is eltarthat a várólisták hosszúsága miatt.

"Küldtem a kardiológiára, az mondjuk fél év, vagy hipertónia szakrendelésre, ami 3-4 hét, esetleg neurológiai vizsgálatra, ami két hét" - így dr. Begya László.

A tapasztalat azt mutatja, hogy mindenki az utolsó pillanatban keresi fel háziorvosát, bízva abban, hogy egészségügyi igazolását a régi módon, azonnal meg tudja szerezni.

Begya László megyei elnök, Magyar Orvosi Kamara: "Akkor, amikor elindult, még az előző kormányzat idején ez a rendelet, akkor sem konzultáltak az orvosi karral, hogy ennek hogy lesz a megvalósíthatósága, és mi indokolná ezt. A véleményünket sem tudtuk elmondani erről a rendeletről. Egy évnyi halasztás után ez a rendelet mégis életbe lépett, nem tudjuk megmondani, hogy a mostani kormánynak mi ezzel a célja. Mi ezt indokolatlannak tartjuk."

A szabályok mellett a költség is változott. A korábbi 5000 helyett a 40 évesnél fiatalabbaknak 6800 forintot kell fizetniük a háziorvosi igazolásért, arról azonban nincs konkrét előírás, hogy a szakorvosok mekkora összeget számoljanak fel. Akadnak rendelők, ahol a háziorvosi tarifát tartják irányadónak, de elképzelhető ennél magasabb költség is. A peches betegeknek akár 30 ezer forintnál is többe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.