Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2012. Január 29. 14:25, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nagy többség betiltaná a műanyag szatyrokat

A nagy többség betiltaná a műanyag szatyrokat

Az Európai Unió polgárainak nagy többsége uniószerte betiltaná a műanyag bevásárlószatyrokat és kötelezővé tenné annak feltüntetését, hogy a zacskó biológiailag lebomlik-e vagy sem.

Egy szabad hozzáférésű online felmérésben, amelyet 2011. május 17. és augusztus 9. között végeztek, a 15 538 résztvevő 71 százaléka foglalt állást a műanyag szatyrok EU-szintű betiltása mellett. Ennél is többen - 77 százaléknyian - voksoltak arra, hogy tegyék kötelezővé a biológiai lebomlásra vonatkozó információ feltüntetését a zacskókon.

A felmérésbe cégek, civil szervezetek, egyetemek és hatóságok is bekapcsolódhattak, de 97 százalékban magánszemélyek válaszolták meg a kérdéseket. A véleménynyilvánítók 78 százaléka szükségesnek tartja, hogy az Európai Unió tegyen lépéseket a műanyag bevásárlózacskók használatának visszaszorítására, 58 százalékuk azonban különbséget tenne a biológiailag lebomló és nem lebomló zacskók között. A megkérdezettek 71 százaléka szerint EU-szintű szabályozásra lenne szükség, 14 százalék a tagállamok hatáskörébe utalná az intézkedést.

Az Európai Bizottság adatai szerint egy-egy EU-polgár évente átlagosan 500 műanyag bevásárlószatyrot használ el. Csak a Földközi-tenger felszínén lebegő műanyag zacskók mennyiségét 500 tonnára becsülik - tájékoztatott az Inforádió.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.