Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 22. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény csökkenti a vérnyomást

A napfény csökkenti a vérnyomást

Nem új információ, hogy a napfénynek számos jótékony egészségügyi hatása van, egy új kutatás szerint megvéd a magas vérnyomástól. A hangsúly azonban itt is a mértékletességen van, hiszen a túlzott napfénynek való kitettség bőrrákot okozhat - írja a Fox News.

Az Egyesült Királyságban élő kutatók egészséges résztvevőkön vizsgálták elméletüket úgy, hogy laboratóriumi körülmények között UVA sugárzásnak tették ki őket napi 30 percig. Az eredmények azt mutatták, hogy a vérerek kitágultak és a vérnyomás csökkent.

Ismert, hogy a magas vérnyomás végzetes kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához vezethet, mint a szívinfarktus vagy a stroke. Sokan azonban nem is tudnak problémájukról. A kockázati tényezők, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás és a magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása, köztudott. Azt azonban eddig még nem vizsgálták, hogy a napfénynek köszönhetően csökkentheti a kockázatot.

Azt a kutatók nem tudják pontosan, hogy minek köszönhetően csökken a vérnyomás a napfény révén, de feltételezik, hogy a benne található nitrogén-oxid és egyéb olyan vegyi anyagok, mint a nitrát állnak a háttérben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.