Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2018. Január 08. 06:30, hétfő | Külföld

A nők kerültek előtérbe az idei Golden Globe díjátadón

A nők kerültek előtérbe az idei Golden Globe díjátadón

Szinte mindenki feketében érkezett az idei, 75. Golden Globe díjátadóra, aminek hangulatára rányomta bélyegét a Hollywoodot alapjaiban megrángató zaklatási botránysorozat.

A filmek között a legnagyobb nyertes Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje lett, sorozatok között pedig az HBO és a Hulu örülhetett, a Hatalmas kis hazugságok négy díjjal, a Szolgálólány meséje két díjjal távozhatott. Az este kapcsán a legtöbbet valószínűleg Oprah Winfrey beszédéről fognak beszélni, akit életműdíjjal tüntettek ki.

A köszönőbeszédek jelentős részében előkerült a #MeToo, illetve a #TimesUp mozgalom, illetve általánosságban a nők, illetve a kisebbségek helyzete. A házigazda Seth Meyers az utóbbi időben rendszeresen nekiment Donald Trumpnak esti talkshow-jában, a gála alatt azonban szinte alig esett szó az elnökről vagy politikájáról.

"2018, a marihuána végre legális, a szexuális zaklatás végre nem."

- ezzel indította az estét a házigazda Seth Meyers, majd megjegyezte, hogy hosszú hónapok után először a férfiaknak ma este nem kell félniük attól, ha hangosan felolvassák a nevüket, vagy írnak róluk az újságok.

Az este sztárja egyértelműen a Cecil B. DeMille életműdíjjal kitüntetett Oprah Winfrey volt. Beszédében kiemelte, hogy ő az első fekete nő, aki megkapja ezt a díjat és biztos benne, hogy ez rengeteget jelent azoknak a fiatal lányoknak, akik látják őt ebben a helyzetben, és arra gondolnak, hogy egy nap ők is megnyerhetik ezt a díjat. Arról is beszélt, hogy ebben az évben a nők lettek a történetek főszereplői és azt is hozzátette, hogy ez a változás nemcsak Hollywoodot érintette.

https://www.youtube.com/watch?v=LyBims8OkSY&feature=youtu.be

"Túl sokáig nem hittek a nőknek, mikor felszólaltak a hatalomban lévő férfiak elnyomása ellen, de most eljött az idő, hogy ennek vége legyen" - mondta, ezzel utalva a Time's Up (Lejárt az idő) nevű kezdeményezésre. A zaklatást átélt, kevésbé kiváltságos anyagi és társadalmi helyzetben lévő nőket védelmére indított kampány több köszönőbeszédben említésre került, illetve több nyertes is a ruháján viselte kitűzőjét. Oprah azt üzente azoknak a fiatal lányoknak, akik nézik a díjátadót, hogy hamarosan új nap kezdődik, ami azért lesz mert

nagyon sok nő, keményen harcol azért, hogy ők legyenek azok a vezetők, akik elvisznek, mintket abba az időbe, ahol soha senkinek nem kell többé azt mondnaia, hogy #metoo.

A beszéd közben Twitteren szinte azonnal trending tag lett az #Oprah2020.

A Golden Globe-ot pedig tökéletesen jellemzi, hogy Oprah beszéde után a legjobb rendezőnek járó díjat osztották ki, amiben csak fehér férfiak voltak a jelöltek. Ezt az egyik átadó, Natalie Portman meg is jegyezte, amire a későbbi nyertes Guillermo del Toro látványos fejcsóválással reagált.

Ami a tévés díjakat illeti az utóbbi idők tendenciája az volt, hogy a Golden Globe a legújabb szenzációt díjazza, ezért is nyerhetett két díjat az Amazon Marvelous Mrs. Maisel című sorozata, amit a legjobb komédiának választottak, míg Rachel Brosnahan lett a kategória legjobb női főszereplője.

Korábban előfordult, hogy rontotta az esélyeket, ha egy sorozatot az Emmy már díjakkal halmozott el, de idén ez sem álhatott a Szolgálólány meséje és a Hatalmas kis hazugságok útjába. Mindkettő megnyerte saját kategóriáján belül a legfontosabb díjakat. Az HBO Hatalmas kis hazugságok című sorozata összesen 4 díjjal távozott a gáláról, köztük a Legjobb minisorozat kategória díjával. A minisorozatban legjobb női mellékszerepet elnyerő Nicole Kidman köszönőbeszédében kiemelte, hogy az előző generációk feminista munkája nélkül nem tartanánk most itt és megköszönte közöttük édesanyja erőfeszítéseit.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=geCIXy7nvFY

A szintén a Hatalmas kis hazugságok miatt díjazott Laura Dern beszédében arról beszélt hogy ne csak támogassuk a szexuális erőszak és zaklatás áldozatait, hanem küzdjünk az utólagos igazságszolgáltatásért is, illetve, hogy szükség van arra, hogy az áldozatoknak ne kelljen a következményektől tartani, amiért esetlegesen felszólalnak egy zaklatási ügyben.

A Szolgálólány meséje lett a legjobb drámai sorozat, Elisabeth Moss pedig a sorozat főszerepéért elnyerte a legjobb drámai főszereplő díját. Köszönőbeszédében azoknak mondott köszönetet, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy felszólaljanak az egyenlőtlenség és az elnyomás ellen. És azt is elmondta, hogy
a nők végre nem szorulnak a történetek perifériáira, hanem róluk szólnak a történeteket, amik ők maguk írnak.

A Netflixnek nem volt jó estéje, becsületüket Aziz Ansari győzelme mentette meg, aki megkapta vígjáték sorozat kategóriában a legjobb főszereplőnek járó díjat. Sterling K. Brown történelmet írt. Az Emmy-díja után most a Golden Globe-on is nyerni tudott a Rólunk szólban nyújtott alakításával, így ő az első fekete színész, aki elnyerte a legjobb drámai sorozat főszereplőjének járó díjat a tévés kategóriában.

A filmek mezőnéyben idén nem volt olyan kiemelkedő győztes, mint a Kaliforniai álom. A legnagyobb sikert Martin McDonagh Három óriásplakát Ebbing határában című filmje aratta, ez lett a legjobb drámai film, kapta a legjobb forgatókönyv díját, illetve szintén ez a filmnek adták a legjobb férfi mellékszereplőnek és a legjobb női főszerpelőnek járó díjat is.

Vígjáték kategóriában a Lady Bird nyert, illetve főszereplője, Saoirse Ronan lett a kategória legjobb színésznője is. A férfiaknál James Franco lett a legjobb főszereplő a vígjáték kategóriában és az öccse mellett Tommy Wiseau-t is felhívta a színpadra, akinek elsőként köszönte meg a díjat. Beszédét a telefonjáról olvasta fel, de ennél sokkal kínosabb volt, hogy amikor Wiseau is a mikrofonhoz lépett volna, Franco egy határozott mozdulattal meggátolta ebben.

A nyertesek listája:

Legjobb női főszereplő (tévéfilm/minisorozat)

Nicole Kidman, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb férfi mellékszereplő:

Sam Rockwell, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb női főszereplő (vígjáték/musical)

Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb női főszereplő (dráma)

Elisabeth Moss, A szolgálólány meséje

Legjobb férfi főszereplő (dráma)

Sterling K. Brown, Rólunk szól

Legjobb sorozat (dráma)

A szolgálólány meséje

Legjobb férfi mellékszereplő (tévéfilm/minisorozat)

Alexander Skarsgård, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb eredeti filmzene

Alexandre Desplat , A víz érintése

Legjobbb eredeti filmbetétdal

This Is Me, A legnagyobb showman

Legjobb színész (musical vagy vígjáték):

James Franco, The Disaster Artist

Legjobb női mellékszereplő (tévéfilm/minisorozat)

Laura Dern, Hatalmas kis hazugságok

Legjobb animációs film

Coco

Legjobb női mellékszereplő:

Allison Janney, Én, Tonya

Legjobb forgatókönyv

Martin McDonagh, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb idegen nyelvű film:

In the Fade (Németország/Franciaország)

Legjobb férfi főszereplő (tévéfilm/minisorozat)

Ewan McGregor, Fargo

Legjobb sorozat (vígjáték/musical)

The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical)

Aziz Ansari, Master of None

Legjobb rendező:

Guillermo del Toro, A víz érintése

Legjobb tévéfilm/minisorozat

Hatalmas kis hazugságok

Legjobb színésznő (musical vagy vígjáték):

Saoirse Ronan, Lady Bird

Legjobb film (vígjáték/musical):

Lady Bird

Legjobb film (dráma):

Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb színésznő (dráma):

Frances McDormand, Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb színész (dráma):

Gary Oldman, A legsötétebb óra

Forrás: index.hu

Fotó: Valerie Macon / AFP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.