Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 11. 18:00, csütörtök | Helyi

A Pannonhalmi Gyógynövénykert és Gyógynövényház megnyitója és Gyógynövényhét

A Pannonhalmi Gyógynövénykert és Gyógynövényház megnyitója  és Gyógynövényhét

A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak.

A Pannonhalmi Főapátság ezen hagyományokhoz nyúlt vissza, amikor megépítette a Gyógynövényházat és a Gyógynövénykertet, és legfontosabb gyógynövényéül választotta a levendulát, a zsályát, a citromfüvet, a kakukkfüvet és a borsmentát.
Ehhez kapcsolódó augusztusi programjaink a következőek:

A Gyógynövényház és Gyógynövénykert megnyitója:
 

2011. augusztus 15.

13.30 óra Vezetés az öt pannonhalmi gyógynövényről, majd foglalkozás, mely keretében gyógynövény csokrot vagy koszorút lehet kötni, valamint gyógynövényes szappanok számára lehet saját díszítésű dobozt festeni, melyet szárított gyógynövényekkel is meg töltünk. Az idegenvezetésen való részvétel díjtalan, a koszorú és a szappanos dobozka készítésének díja 850 Ft.
15.30 óra Vezetés az öt pannonhalmi gyógynövényről, majd foglalkozás, mely keretében gyógynövény csokrot vagy koszorút lehet kötni, valamint gyógynövényes szappanok számára lehet saját díszítésű dobozt festeni, melyet szárított gyógynövényekkel is megtöltünk. Az idegenvezetésen való részvétel díjtalan, a koszorú és a szappanos dobozka készítésének díja 850 Ft.
17.00 óra Ünnepi szentmise és vesperás (imaóra) kezdődik a Boldogasszony kápolnában a pannonhalmi bencés szerzetesközösséggel
18.30 óra a Gyógynövénykertben Várszegi Asztrik főapát úr ünnepélyesen megáldja a gyógynövényeket, amelynek keretében az új Gyógynövényház és Gyógynövénykert, valamint a foglalkozások alatt készített csokrok, illetve a Vendégek által otthonról hozott gyógynövények is megáldásra kerülnek.
Az áldást követően Hortobágyi Cirill perjel atya mutatja be a Gyógynövénykertet és a Gyógynövényházban található kiállítást.

Gyógynövényhét:
 

Augusztus 15-21. között naponta 13 és 16 óra között lehet önállóan, ingyenesen megtekinteni a Levendula lepárló műhelyt és a Gyógynövényházat. Tablók mutatják be a levendula lepárlás folyamatát, a hagyományos kolostori gyógynövényeket, ezek hatásait és a kolostori gyógyászatot.
13.30 óra Vezetés az öt pannonhalmi gyógynövényről, majd foglalkozás, mely keretében gyógynövény csokrot vagy koszorút lehet kötni, valamint gyógynövényes szappanok számára lehet saját díszítésű dobozt festeni, melyet szárított gyógynövényekkel is megtöltünk. Az idegenvezetésen való részvétel díjtalan, a koszorú és a szappanos dobozka készítésének díja 850 Ft.

A programokra szeretettel várjuk a családokat, kreatív kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében!
A Gyógynövényhét alatt a Viator Apátsági Étteremben gyógynövénnyel készült ital- és ételkülönlegességek kaphatók.
Helyszín: a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje
További információ: Tricollis Tárlatvezető Iroda Tel: 96/570-191, www.bences.hu, info@osb.hu
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.