Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Július 02. 14:47, hétfő | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti

A pápa leváltotta a nagyszombati érseket

A pápa leváltotta a nagyszombati érseket

Leváltotta Róbert Bezák nagyszombati érseket hétfőn XVI. Benedek pápa - jelentette a TASR szlovák hírügynökség, melynek kérésére a szlovák püspöki kar a hírt megerősítette.

A pápai döntést az év eleji apostoli vizitáció eredményével indokolták. Bezák érsek utódjának kinevezéséig a főegyházmegye vezetését Orosch János segédpüspök, apostoli adminisztrátor látja majd el. Oroscht még 2009-ben Bezák nevezte ki a magyar hívek általános helynökévé.
Jozef Kovacík szlovák püspökkari szóvivő szerint a testület a döntést "a hit és a fiúi engedelmesség szellemében" fogadta. Róbert Bezák érsek a várható döntést már az általa vasárnap tartott misén közölte híveivel. Elmondta: előbb levélben szólította fel őt lemondásra Mario Giordano apostoli nuncius, majd miután ennek nem volt hajlandó eleget tenni, egy másik levélben értesítették, hogy le fogják váltani. Hozzátette: nincs tudomása az őt érintő lépés okáról, ugyanakkor a neki címzett levélben felszólították, hogy leváltásával kapcsolatban ne nyilatkozzon a sajtónak.
A nagyszombati érsek hivatalából való elmozdításának hírére szlovákiai hívők egy csoportja Mario Giordano apostoli nunciusnak és a püspöki kar vezetőjének, Stanislav Zvolenskynak címzett nyílt levélben kért magyarázatot a leváltásra.
Róbert Bezák három évvel ezelőtt Ján Sokolt váltotta a nagyszombati főegyházmegye élén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.