Városlista
2024. szeptember 3, kedd - Hilda

Hírek

2024. Szeptember 03. 07:10, kedd | Helyi

A pocoknak ideális élőhelyeket alakítanak ki a Szigetközben

A pocoknak ideális élőhelyeket alakítanak ki a Szigetközben

Határon átnyúló projekt keretében indul az Északi pocok mehelyi alfaj védelmének továbbfejlesztése című európai uniós projekt a Szigetközben.

Az északi pocok mehelyi alfaja olyan veszélyeztetett faj, mely kedveli a legelőket, kaszált réteket, nádvágásokat, de bozótosokhoz, erdősávokhoz vagy part menti növényzethez van kötve. Védelmének érdekében célszerű ismét bevezetni a Duna mente területén a hagyományos gazdálkodást, felújítani a rétek és nádasok kaszálását, revitalizálni a láposokat és a part menti növényzetet – közölte a regionális vízügyi igazgatóság.

A Kalapszigeti-Dunán a projekt lehetőséget teremt egyes mederrészek jó karba helyezésére és árvízlevezető-képesség növelésére a Duna hullámterében. A Kalapszigeti-Duna-ág felső szakaszának, mintegy 1000 méteres mederszakasz vízpótlásával az élőhely-védelmi cél és a szakági szempontok is kölcsönösen előnyösen teljesülhetnek.

A projekt kivitelezését a Mészáros és Mészáros Zrt. végzi, a munkálatok a meglévő engedélyekben támasztott korlátozásoknak megfelelően 2024. november 15-e után kezdődnek meg.

A második projektelemben,. az úgynevezett Kucsérok II kazettánál az ’50-es években intenzív zöldségtermesztést folytattak. A Duna közép- és nagyvizeinek emelkedő tendenciája miatt vizes élőhelyek alakultak ki, az 1970-es évekre nádassal és magassásréttel jellemezhető élőhelyek jöttek létre természetes úton. Ez az állapot a Duna eltereléséig (1992) állt fenn, majd a terület szárazodásnak indult és ezzel összefüggésben gyomosodni kezdett.

Az alsó-szigetközi vízpótló rendszer 2015-ös üzembe helyezését követően a terület vízellátottsága javult, de nem optimális az északi pocok szempontjából.

Az ide tervezett földmeder hossza 120 méter, célja a területre történő vízkivezetés és szétosztás, kiterjesztés, törekedni kell a természetbe illő meder és partél kialakítására. A kivitelezés már folyamatban van, a nyertes pályázó a FUÉP Szolgáltató Kft. A bevágásból kikerülő anyagot a területen belül helyezték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 09:11, kedd | Helyi

Képalkotó diagnosztika a rákgyóításban: a 800 milliós fejlesztés Győrt is érinti

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott, két évet felölelő kutatási projekt konzorciumi formában valósul meg az Innovitech Kft. vezetésével

2024. Szeptember 03. 08:15, kedd | Helyi

Idén is kaptak tanszercsomagot a győri elősök

2011 óta hagyomány, hogy a város önkormányzata, ingyenes tanszercsomaggal segíti az iskolakezdő diákokat és családjaikat.

2024. Szeptember 02. 09:12, hétfő | Helyi

Lerövidült a távolság Lázi és Győrasszonyfa között

Elkészült a murvás összekötő út Lázi és Győrasszonyfa között, ezzel a két település közötti távolság majdnem ötödére csökkent.

2024. Szeptember 02. 08:12, hétfő | Helyi

Szamárköhögés a gyanú? Tesztelhetjük magunkat Győrben, de nem ingyen

Térítéses PCR vizsgálati lehetőséget kínál a Petz-kórház a szamárköhögés kórokozójának kimutatására.